2024 február 28

A Pentagon áldását adta a román rakétarendszerre

Korszerű védelmi technikára ruháznak be

A washingtoni külügyminisztérium két hete közölte, hogy a Pentagon elvi hozzájárulását adta a korszerű légvédelmi rendszer Romániába telepítéséhez. A bejelentés akkor meglepetést okozott Bukarestben, mivel a sajtó még arról cikkezett, hogy alternatívaként olyan, az európai MBDA által gyártott Aster rakétaelfogók beszerzése is felmerült, amilyeneket az olasz és francia hadsereg használ.

Tutuianu szerint még nem kezdődtek meg Patriot-beszerzés műszaki és pénzügyi feltételeit véglegesítő tárgyalások, de Bukarest nem számol más megoldással. „Románia a legkorszerűbb PAC-3 Plus konfigurációt szeretné beszerezni, amelyet mintegy 30 évig tartana szolgálatban” – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a román védelmi ipar a rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek gyártásába is szívesen bekapcsolódna.

A Patriot rakétaelhárítási rendszer vásárlásáról sajtóértesülések szerint Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium jóváhagyásának bejelentése után a kongresszusnak elvileg harminc napja van arra, hogy adott esetben megvétózza a döntést.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tovább fejlesztik a román hadsereget

Amennyiben sikerül a beszerzés műszaki, pénzügyi feltételeit véglegesíteni, erről amerikai-román kormányközi megállapodás születik, amelyet a román parlamentnek is egy törvényben kell megerősítenie – magyarázta a miniszter. Erre számításai szerint októberben kerülhet sor, így lehetővé válhat, hogy Románia még idén kifizesse a vételár első részletét.

A tárcavezető elismerte, hogy – bár a Patriotok vásárlásán kívül egy sor más fejlesztési programot is elindítottak a román hadseregnél – nem lesz könnyű azt a NATO-szövetségesek felé tett vállalást tartani, miszerint Románia az idei évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.

Nem mintha nem lenne rá költségvetési fedezet, de a minisztériumnál kevés a közbeszerzésekben jártas jogász, ezt most gyorstalpaló tanfolyamokkal igyekeznek pótolni – magyarázta Tutuianu.

Végső esetben a közbeszerzési eljárások kiszervezését sem zárta ki, de hadi felszerelésekről lévén szó, ez nemzetbiztonsági korlátozásokba ütközik.
A hónap elején a lengyel védelmi minisztérium szintén Patriot légvédelmi rakéták beszerzéséről írt alá megállapodást a Pentagonnal.