2024 április 22

Korrigálhat az euró

A videó kattintásra indul.

Kilengések a piacokon – erre készülnek a befektetők

Az előttünk álló negyedév árfolyammozgásait leginkább az fogja meghatározni, hogy a befektetők hogyan reagálnak majd a Fed hamarosan megkezdődő tőkekivonására. A piacok egyelőre nyugodtak, de érdemes ébernek lenni, mert a csökkenő jegybanki élénkítés a részvény- és a kötvénypiacokon is jelentős árfolyammozgást okozhat – figyelmeztetett a K&H Alapkezelő múlthéten.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Fókuszban a Fed

A Fed bejelentése alapján jelenleg azt várja a piac, hogy szeptembertől kezdődik meg a mérlegszűkítés, ezért az előttünk álló hónapok piaci ingadozásainak irányát és mértékét leginkább az fogja meghatározni, hogyan reagálnak majd a befektetők a tőkekivonásra.

„Amikor 2013-ban először szó volt a Fed csökkenő jegybanki élénkítéséről, 1,5 százalékról 3 százalékra pattant az amerikai 10 éves kötvényhozam, és a feltörekvő piacok is erős pofont kaptak. Kérdés az, hogy az alacsony olajár és a csökkenő inflációs várakozások mellett vajon tényleg folytatódhat-e a jegybanki szigorítás, másrészt, ha igen, az mekkora piaci kilengést okozhat” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a piacok nem tudnak esni, mivel folyamatosan jönnek újabb befektetők, így a részvénypiac továbbra is jól teljesít, és a 10 éves amerikai államkötvény hozama is gyakorlatilag az év eleji szinten van (2,3 százalék). Ennek ellenére nem bízhatjuk el magunkat, hiszen könnyen fordulhat a kocka.

Ahogyan a mennyiségi lazítás kezdetekor a részvény- és kötvénypiacok együtt mozogtak, és egyaránt erősödni kezdtek, ennek most akár az ellenkezője is megtörténhet, miközben a kedvező gazdasági fundamentumoknak köszönhetően a részvénypiacok kilátásai továbbra is kedvezőek” – tájékoztatott Kovács Mátyás.