2024 február 29

A Moody’s jobb adósnak találta a cseheket

Stabil mindkét besorolás

A nemzetközi hitelminősítő Csehországot A1, Lengyelországot egy fokozattal gyengébb, A2 befektetési ajánlású államadós-besorolással tartja nyilván. Mindkét osztályzat kilátása stabil. Keddi elemzésében a cég közölte: Lengyelországban az idén és jövőre 3,2 százalékos, illetve 3,1 százalékos, Csehországban 3 százalékos, illetve 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A cseh költségvetési politikai azonban megfontoltabb, és a cseh államháztartás GDP-arányos egyenlege – amely tavaly strukturális többlettel zárt – 2010 és 2016 között 4,5 százalékponttal javult – hangsúlyozzák a Moody’s elemzői.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a hazai össztermékhez mért 37 százalékos cseh államadósság-ráta 17 százalékponttal alacsonyabb Lengyelországénál, és a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.

Az okok

Lengyelország intézményi háttere gyengébb Csehországénál, és a lengyel kormány hajlamosabb az erőteljesebb állami beavatkozásra, ami a lengyel szuverén intézményi profil megítélését is terheli – áll a Moody’s keddi helyzetértékelésében.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Moody’s nemrégiben mindazonáltal a lengyel államadós-besorolás kilátását is stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, a költségvetési és politikai kockázatok enyhülésével indokolva a döntést.

A Moody’s tavaly májusban adott negatív kilátást az addigi stabil helyett a lengyel szuverén besorolásra, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy nőttek a költségvetési kockázatok, és kiszámíthatatlanabbá vált a gazdaságpolitikai döntéshozatal, ami rontja a befektetői környezetet.

Az akkori lépést visszafordító májusi bejelentésében a cég kiemelte, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány tavaly 2,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,6 százalékról.

Elvárások

A Moody’s korábban 2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt várt Lengyelországban 2016-ra. Decemberben egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s is stabilra javította az addigi negatívról Lengyelország államadós-besorolásának kilátását, azzal az indokkal, hogy enyhültek a kulcsfontosságú intézmények, mindenekelőtt a lengyel jegybank helyzetének esetleges további kormányzati gyengítése miatt korábban megfogalmazott aggályai.

A Standard & Poor’s – komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében – 2016 elején ezekre az aggályaira hivatkozva leminősítette Lengyelország adósosztályzatát az addigi elsőrendű A mínuszról egy fokozattal a jelenleg is érvényes BBB pluszra, és az új besoroláson is negatív kilátást hagyott érvényben.