Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

A Green Holidays kártérítéséről pontosabban

A jelen vizsgálatokról

Az UNIQA jelenleg azt vizsgálja, hogy jogszerűen, a törvényalkotói szándékkal összhangban, a hazahozatal költségeinek levonása után fennmaradó közel 400 millió forint, mely károsulti csoportoknak illetve mely szerződéses helyzetekben, továbbá ezeket alapul véve, milyen arányban kerüljön kifizetésre.

A benyújtott iratok alapján látszik, hogy a közel 200 utazásközvetítőn keresztül és irodánként eltérő ügyviteli gyakorlat mentén értékesített utazási szolgáltatások rendkívül komplex szempontok alapján, utazásonként egyedileg történő elbírálást igényelnek.

Korrekció

A tiszta jogszabályi értelmezést múlt heti sajtóközleményünkben bemutattuk, azonban a jogszerűségen túl fontos az UNIQA számára, hogy a helyzet morálisan is megfelelően, korrekt módon rendeződjön.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A következő hetekben célunk, hogy egy mindenki számára mind morálisan megfelelő, mind jogszerű megoldást találjunk. Fontos kiemelni, hogy GREEN HOLIDAYS ügyben hozzánk beérkezett kárbejelentések közül a mai napig egy kárigényt sem utasítottunk el.

Az UNIQA célja, hogy a kifizetés az arra jogosultaknak a lehető leghamarabb megkezdődjön. Ezért már a héten megkezdjük azon utasok részbeni kártalanítását, akik egyértelműen a GREEN HOLIDAYS Kft-vel, mint utazásszervezővel kötöttek utazási szerződést, vagy a GREEN HOLIDAYS Kft. utazási csomagját vásárolták meg utazásközvetítőn keresztül. Ígéretünkhöz híven folyamatosan frissítjük a kifizetésekkel kapcsolatban az adatokat honlapunkon: http://www.uniqa.hu/greenelszamolas

A feldolgozottságról

Sajtóközleményünkkel párhuzamosan ismét aktualizáltuk az elszámolási oldalt. Az adatokat jelenleg közel 95 százalékos feldolgozottság mellett frissítettük. Eszerint az eddig bejelentett utazási csomagok száma 1902 darab, ami nagyságrendileg 5260 fő utast érint. A médiában több helyen valótlanul jelent meg, hogy a teljes kárigény 1,5-2 milliárd forintot tesz ki.

Az eddig Társaságunkhoz beérkezett dokumentációk alapján az állapítható meg ugyanis, hogy a várható, számítás alapját képező kárösszeg közel 900 millió forint lesz a teljes feldolgozottságot követően.

Még lehetnek változások

A tiszta jogi helyzetű utasok kárigénye is feltételezhetően meghaladja majd az 500 millió forintos keretet és a kifizetés – jelenlegi számítások alapján feltételezhető – aránya az ő esetükben ennek eredményeképpen várhatóan és hozzávetőlegesen 50 százalékos arányú lesz.

A sajtóközleményünk a jelenleg rendelkezésre álló információk és a becsült adatok alapján készült, ezért a változtatás, pontosítás jogát fenntartjuk. A jelen sajtótájékoztató az UNIQA Biztosító Zrt. kötőerővel bíró jognyilatkozatának nem minősül, az kizárólag a közvélemény tájékoztatását és az utasok eligazodását segíti az ügyintézésben.