2023 január 28

A legmelegebb téli olimpiára készülnek Szocsiban

A sporttörténelem legdrágább olimpiája

A nyolcvanöt ország részvételével kezdődő XXII. Téli Olimpiai Játékokon február 23-ig tizenöt sportág 98 versenyszámában hirdetnek bajnokot.

A versenysorozat a sporttörténelem legdrágább téli olimpiájának ígérkezik. Az előkészületeken több, mint százezer ember dolgozott, a versenyek számára negyvenötezer személyes stadiont építettek.

Az olimpia költsége összesen mintegy 37,5 milliárd eurót tesznek ki. Nemcsak a szervezők, hanem a világ jelentős sportszergyártói is készülődnek, hiszen a téli vetélkedés számottevően hozzájárulhat a vállalatok bevételéhez és eredményességéhez.

Eredményesen menetel a Nike

A világ legnagyobb sportszergyártójánál, a Nike-nál azt várják, hogy folytatódik a cég eredményes ,,menetelése” 2014-ben is. A cég legutóbb imponáló eredményről, több mint harminc százalékos negyedéves nyereség növekedésről adott számot, ami jelentősen felülmúlta a piaci elemzők várakozását.

A vállalat árbevétele különösen Európában javult, meghaladta a tíz százalékos növekedést, de az észak-amerikai bevételei is közelítették ezt a szintet. A Távol-Keleten kevésbé volt eredményes a vállalat, Kínában és Japánban fogyatkoztak a bevételei. Mindazonáltal a negyedév adatai imponálóak voltak, az árbevétel hét százalékkal 6,97 milliárd dollárra, a nettó nyereség a korábbi esztendő azonos időszakának 567 millió dollárjáról 780 millió dollárra emelkedett.

Ez egyben azt jelentette, hogy a részvényenkénti nyereség hatvanhárom centről nyolcvanhat centre növekedett. A piaci konszenzus hetvennyolc cent volt.

Jól jön az Adidas-nak is a verseny

A világ másik nagy, egyben Európa legnagyobb sportszergyártó vállalata, az Adidas számára éppen időben jön a téli olimpia. A tavalyi harmadik negyedévben nem éppen rózsás eredményekről adott számot a vállalat. A cég nettó profitja hét százalékkal 318 millió euróra csökkent, s nagyjából ugyanilyen arányban 3,88 milliárd euróra fogyatkozott az árbevétel is.

A vállalat menedzsmentje a túl erős euróban látta a kedvezőtlenebb pénzügyi teljesítmény okait, emiatt lett kisebb a bevétel Dél-Amerikában, Ausztráliában és Oroszországban. A vezetés ugyanakkor bizakodik.

Forma-1 futam is lesz az üdülővárosban

A sportszergyártó cégek most szemeiket az oroszországi Szocsira vetik. Ezt jól is teszik, hiszen az üdülőváros az elkövetkező időszakban a téli olimpián kívül más jelentős világversenyre is készül. Az idén Forma-1-es futamot is rendeznek itt, s Szocsi a 2018-as labdarúgó-világbajnokság helyszínei között is szerepel.

A mostani olimpia kihívás a rendezők, de a sportszereket szállítok számára is. Már csak azért is, mivel Szocsiban minden idők legmelegebb téli olimpiájára lehet számítani. Januárban és februárban napközben 10 Celsius fok az átlaghőmérséklet.