2023 szeptember 21

A feltörekvők gáncsolják el a növekedést?

Veszélyes trendek indultak meg

A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a londoni gazdasági napilap által kidolgozott Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) feltörekvő piaci komponense a Financial Times hétfői ismertetése szerint szélsőségesen gyenge, és az e térségből érkező aktivitási adatok sokkal rosszabbak hosszabb távú történelmi átlaguknál.

Eswar Prasad, a Brookings vezető közgazdásza szerint ezek az adatok a széttartó növekedési pályák, az elégtelen kereslet és a deflációs kockázat veszélyes elegyének kialakulására vallanak. A Brookings-FT index – amely az aktuális reálgazdasági aktivitást, valamint a piaci és a befektetői bizalmat veti össze e mutatók történelmi átlagával – jelenleg éles ívű széttartást jelez a feltörekvő és a fejlett ipari térség növekedési kilátásai között, valamint e csoportokon belül is – áll a Financial Times ismertetésében.

Egyre nagyobb a súlyuk
A feltörekvő gazdaságok ma már sokkal nagyobb súllyal vannak jelen a világgazdaságban, mint korábban, és növekedési ütemeik még mindig meghaladják a fejlett piacokét, ezért a globális növekedés továbbra is 3 százalék körül, hosszú távú átlaga közelében jár.

Más térségekre is átterjedhet a hatás

Eswar Prasad szerint azonban félő, hogy a feltörekvő gazdaságok bizalmi mutatóinak „összezuhanása” a következő hónapokban „megfertőzi” a fejlett ipari térséget is. A közgazdász hozzátette: most már egyértelműen látszik, hogy a monetáris politika nem tudja megadni a gazdaságoknak a szükséges hajtóerőt, és nem képes semlegesíteni a deflációs nyomást sem.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Prasad szerint azonban úgy tűnik, hogy a döntéshozók ebből „nem sokat tanultak”, és továbbra is a monetáris politika „kényelmes, ám ingatag mankójára” támaszkodnak. A nagy feltörekvő gazdaságok gyengülésének globális veszélyeire londoni befektetési és elemzőházak szakértői is felhívták a figyelmet.

Rég látott módon lassul a világgazdaság

A Fitch Ratings átfogó új negyedéves előrejelzése szerint a világgazdaság növekedési üteme az idén várhatóan a globális pénzügyi válság óta nem mért mélypontra lassul, és ennek elsődleges oka a legnagyobb feltörekvő gazdaságok lendületvesztése, illetve recessziója. A nemzetközi hitelminősítő 2015 egészében – piaci árfolyamsúlyozással mérve – 2,3 százalékos világgazdasági növekedéssel számol. A ház szerint ez lenne a leglassabb globális növekedési ütem a 2009-es recessziós év óta.

A Fitch londoni elemzői idei globális prognózisukat 0,1 százalékponttal rontották előző előrejelzésükhöz képest. A hitelminősítő közgazdászainak alapeseti forgatókönyve szerint Brazíliában és Oroszországban a hazai össztermék (GDP) az idén 3, illetve 4 százalékkal zuhan, a kínai gazdaság teljesítménye az idén 6,8 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos, 2017-ben már csak 5,5 százalékos ütemben bővül.

A Barclays is rontott várakozásain

A jövő évre szóló kínai előrejelzés 0,2 százalékponttal, a 2017-re adott becslés 0,5 százalékponttal rosszabb a Fitch előző negyedévi becslésénél. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays őszi globális előrejelzésében – az eddigi aktivitási adatok alapján – szintén jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott előrejelzését: a ház 2015-re 6,6 százalékos, 2016-ra már csak 6 százalékos növekedéssel számol Kínában.

Ez 0,2, illetve 0,6 százalékponttal gyengített prognózis a Barclays előző negyedévi globális előrejelzésénél. A Barclays londoni elemzői ennek alapján 0,2, illetve 0,3 százalékponttal 3,1, illetve 3,4 százalékra rontották az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre adott előrejelzésüket is.