2024 május 22

A brit jegybankra várnak a befektetők

Londonban a FTSE-100 bő 0,10 százalékot javított, Frankfurtban a DAX-30 index 0,75 százalékkal, a párizsi tőzsde CAC-40 mutatója nem egészen 0,50 százalékkal nőtt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,17 pontos csökkenéssel, 27 023,77 ponton nyitott csütörtökön.

Fókuszban a brit döntés

A piac egyértelműen további monetáris lazításra számít a brit jegybanktól. A Bank of America-Merrill Lynch bankház azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a Bank of England 25 bázisponttal a felére, 0,25 százalékra süllyeszti az alapkamatot, és 163,5 milliárd font értékű további mennyiségi enyhítést jelent be, egyszersmind a hitelezés élénkítését célzó lépéseket tesz.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Jól indulhat Budapest

Pozitív nyitásra számítanak csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a piaci szakértők.

Móró Tamás, a Concorde Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy fél százalékos pluszban nyithat a BÉT a kedvező európai hangulatban, alacsony forgalom, de emelkedés lehet a nap végéig. A vezető részvények közül kiemelte a Molt és az OTP-t, amelyeknél az árfolyamok emelkedésére számít.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: pozitív hangulatban nyithat Európa, így a budapesti börzén is erre számít. A Magyar Telekom és a Mol árfolyama a gyorsjelentések közlése előtt viszonylag stabil maradhat.

Az európai tőzsdékre hatással lehet, hogy a Bank of England monetáris tanácsa csütörtök délután ismerteti legújabb döntéseit. Az általános elemzői várakozás az, hogy a brit jegybank kamatcsökkentést jelent be.

Így zártak tegnap

Szerdán vegyesen zártak az indexek. Míg a DAX 0,26 százalékkal emelkedett, a londoni FTSE és a párizsi CAC-40 csaknem 0,20 százalékot veszített.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 143,13 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 27 023,94 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 11,7 milliárd forint volt.

Gyenge nyitásból szerény nyereségbe billentek át estére az amerikai tőzsdeindexek szerdán, végül emelkedéssel zártak.