2024 február 29

Továbbra is jó befektetés az arany?

Miért jó az arany?

Az arany azért meghatározó befektetési instrumentum, mert évezredek óta ismerjük és nemesfémként tartjuk számban. Az arany az egyetlen olyan fizikai eszköz, mely fenn maradt, mint értéket képviselő termék. Már az ókori Egyiptomiak is használták és becsben tartották, mely szokás egészen Babilóniából származik. Mikor rájöttek, hogy az árucserével történő kereskedelem nem elég hatékony, akkor az első egységes pénz is arany alapú volt. Ezt a hagyomány végigkövette az emberiséget a történelem egészén. Jöhetett bármilyen háború, népvándorlás vagy kulturális átalakulás, az arany egy értéket képviselő eszköz maradt a mai napig.

Az aranystandard

Egészen a Golden Standard megszüntetéséig a világgazdaság alapeleme volt az arany, tehát minden kibocsátott dollár fedezete rögzítve volt aranyban. Ennek lényege az volt, hogy az USA garantálta a dollár aranyra való korlátlan átválthatóságát, mégpedig rögzített árfolyamon, míg a többi állam a dollárhoz kötötte nemzeti valutájának értékét. Ez a rendszer egészen 1946 és 1972 között tudott sikeres működni. A végét az jelentette, hogy az országok arany tartalékai lecsökkentek és az USA krónikus fizetési mérleg hiánya aláásta a dollárba vetett bizalmat. Az átválthatóság megszüntetésének hírére a legtöbb ország áttért a saját valutájának szabad lebegtetésére.

Milyen befektetés az arany?

Ha az egyes befektetési instrumentumokat kockázat szerint soroljuk be, akkor az arany nem tartozik biztonságosabb besorolásba, mint a részvények vagy az ETF-ek. Az arany árfolyam mozgása -15% és +15% között is mozoghat évenként, ami leginkább a tőkepiacok többi szektorának teljesítményétől függ. Ha a korrelációt vizsgáljuk, akkor kirajzolódik, hogy amikor a részvénypiacok szárnyalnak, akkor az arany gyengül, míg a recessziókban a részvénypiacok összeomlásával egy időben elkezdi követni a piac mozgását.

Aktuális események

Az arany árfolyama az elmúlt csúcs óta folyamatosan veszít értékéből. Az esés természetes folyamatként tudható be, mert a szeptemberi csúcsra a recessziótól való félelem taszította, de valójában ekkor már a vírustól való félelem alább hagyott. Az emelkedés hátterében áll az arany alapú ETF- ek folyamatos népszerűsége. A fejlődésben lévő technológia vállalatok folyamatosan nagyobb hozamot tudnak hozni az elmúlt tíz évben. Az S&P 500 index az elmúlt 10 évben messze felül teljesítette az arany hozamát a mostani visszaesés ellenére is.

Mi azaz ETF?

Az ETF (Exchange Traded Fund) jelentése magyarul tőzsdén kereskedett alapok, amelyek egy olyan értékpapír-csoportot jelentenek, amelyet a tőzsdén, egy brókercégen keresztül lehet megvenni vagy eladni.