2024 április 22

Tomboló vírus, vakcinakérdések-hétvégi összefoglaló

A mögöttünk álló hétvégén ismét a koronavírussal, valamint az oltással kapcsolatos hírek álltak a középpontban. Ezúttal viszont nagyobb hangsúlyt is kaphatnak ezek a hírek a befektetők számára, ugyanis az elmúlt hét vége felé már eladói nyomást is képes volt kiváltani a vírus okozta bizonytalansági faktor. Bár ez mínuszos zárást jelentett az irányadó amerikai részvényindexeket tekintve, mégis mindenkori csúcsaik közelében tartózkodnak a jegyzések. Erre érkeztek a hétvégi hírek, többnyire a COVID-19 járvány kapcsán.

Terjedő új variánsok

A legnagyobb aggodalmat továbbra is az eddig ismert variánsnál fertőzőbb angliai, illetve dél-afrikai mutáns ezek. Ezek, bár jelenlegi tudásunk szerint nem halálosabbak, illetve vélhetőleg a már elkészített vakcinák is hatásosak ellene, mégis bizonytalanságot fokoznak. Ennek oka, hogy nyilvánvalóan nem lehet néhány hét alatt beoltani az egész világot, így az átoltottság eléréséig mindenképpen fent kell tartani a korlátozásokat. Ha azonban fertőzőbb variánsok nyernek tért, akkor szigorúbb, és hosszabb ideig tartó korlátozások kellenek a lakosság immunitásának eléréséig. Természetesen a procedúra újabb gazdasági károkkal jár, amit egyelőre nem igazán áraztak be a piacok. Továbbra is az idővel való versenyfutás lehet a jellemző: vajon előbb elérik-e az átoltottságot az országok, minthogy további súlyos emberi és gazdasági károkat kellene elszenvedni?

Fokozódó oltási kampányok

Mindenesetre az oltás meglehetősen gyorsan halad, Nagy-Britanniában egyetlen hétvége elég volt ahhoz, hogy 1 millió állampolgárt beoltsanak a vírus elleni vakcinával, és a többi fejlett országban is egyre erőteljesebb az oltási kampány. Hazánkban mindeközben csökken a napi újonnan igazolt fertőzöttek, és ami még örvendetesebb, a halálesetek száma is. Vasárnap már 65-re esett az utóbbi mutató, ami rég nem látott alacsony számot jelent.

www.abouthungary.hu

Összességében tehát folytatódik az elmúlt hetek tendenciája, és felemás hírek érkeznek a vírusról. A tőkepiacok reakciója valószínűleg azon múlhat továbbra, hogy melyik oldal erősebb: a vége a járványnak, vagy a még a közepén vagyunk tábor?

www.koronavirus.gov.hu www.reuters.com