2024 április 22

Reggeli Hírlevél – 2021.04.12.

Belföld

Folytatódott a BUX esése 

43 775 pontig, összesen 0,95%-ot esett a BUX. A forgalom ugyan nem volt kiemelkedően magas a BÉT-en, 7,9 milliárd forint értékben cseréltek gazdát az értékpapírok. A régóta tartó oldalazásból már többször is esésnek indult az index értéke, de amíg 42 900 pont felett látjuk a záró értéket, addig bízhatunk a vevők erejében.

Adták az OTP részvényeit 

Az utóbbi 4 hónapban már jól ismert 13 300 forintos szinten zárt az OTP, ezzel 1,77%-ot gyengülve, 4,92 milliárd forintos forgalommal. A technikai kép hasonló a BUX-hoz. 12 800 -13 000 forint feletti zárás esetén bizakodóak maradhatunk a romló technikai kép ellenére is. Egy biztos, a hosszú távú oldalazás előbb-utóbb egy erőteljes kitöréssel fog véget érni.

Tovább korrigált a Richter 

8870 forinton, 1,06%-os gyengülés és 1,64 milliárd forintos forgalom mellett zártak a Richter részvényei. Az emelkedő trend és az 50 napos mozgóátlagok támasza a mai napon 8640 forint környékére esik. Az MACD és RSI indikátorokban megfigyelhető divergencia utalhat arra, hogy egy hosszabb távú korrekciós időszak veheti kezdetét. Ehhez persze meg kell várnunk, hogy hogyan reagál az  árfolyam a jelenlegi trendvonalhoz érve.

Kitartott a forint ereje 

A napok óta tartó forinterősödés pénteken is kitartott, az EURHUF árfolyama 0,16%-ot esett és 357,4 forinton zárt. Az USDHUF árfolyama sem tudott emelkedni, 300 forinton zárt a devizapár. 

Külföld

Emelkedéssel fejezte be az amerikai piac a múlt hetet

Pozitív hangulat borította be a nemzetközi piacokat, szép emelkedést láthattunk pénteken az amerikai indexeknél. A Dow 0,84%-ot emelkedett és 33 788 ponton fejezte be a napot, az S&P 500 0,72%-ot erősödött és 4 127 ponton zárt. A Nasdaq teljesített a leggyengébben, 0,57%-ot emelkedett és 13 839 ponton állt meg. A futures azonban nem mutat ilyen szép képet. A Dow 0,34%, az S&P 500 0,32%, a Nasdaq pedig 0,31% mínuszban van.

Hatalmas büntetést kapott az Alibaba

A kínai szabályozók 18,23 milliárd jüan (2,8 milliárd dollár) bírsággal büntették az Alibabát a technológiai óriás monopóliumellenes vizsgálata során, mondván, hogy visszaélt piaci dominanciájával. A büntetés egy olyan gyakorlat miatt jött, amely arra kényszeríti a kereskedőket, hogy válasszanak két platform között, ahelyett, hogy képesek lennének mindkettővel dolgozni. A társaság közleményében kijelentette, hogy elfogadta a büntetést, és teljesíteni fogja a szabályozó határozását. A hongkongi tőzsdén közel 8 %-ot emelkedett a részvény árfolyama a hír után.

Nagy vásárlásra készül a Microsoft

A Microsoft először decemberben fordult a Nuance-hoz és hajlandó részvényenként körülbelül 56 dollárt fizetni a vállalatért. Ez a Nuance saját tőkeértékét mintegy 16 milliárd dollárra növelné, ami 23%-os felárat jelentene a részvényenkénti 45,58 dolláros pénteki záróárhoz képest. 16 milliárd dollárral a Nuance lenne a Microsoft második legnagyobb akvizíciója a LinkedIn 2016-os 27 milliárd dolláros vásárlása után. Az ügyletet már akár ma is bejelenthetik.

Jelentős mértékben drágultak az amerikai termelői árak márciusban 

Az amerikai Munkaügyi Hivatal pénteken publikált jelentése alapján az amerikai termelői árindex több mint 1%-ot drágult március folyamán, 0,5 százalékponttal felülteljesítve a korábbi várakozásokat a jelentős állami költekezések és a javuló járványügyi mutatók által meghatározott környezetben. Közel tíz éve nem tapasztalhattunk ekkora mértékű éves áremelkedést: az első negyedév végére 4,2%-kal emelkedett a termelői árindex a tavaly márciusihoz képest, amely igazolni látszik azokat a feltételezéseket, hogy a járványügyi korlátozások feloldásával és a gazdaság újraindulásával inflációs nyomásra kell számítanunk. Az ekkora mértékű innovációról egyelőre nyugodtan állíthatjuk, hogy jó hír: minden bizonnyal fel fogja pörgetni a reálgazdasági aktivitást és összességében jótékony hatásai lesznek a tőkepiaci árfolyamokra is.

Powell továbbra is tartja magát a laza monetáris politikához

Jerome Powell, a Fed elnöke vasárnap megerősítette a jegybank elkötelezettségét a laza monetáris politika fenntartása mellett. Így fogalmazott: ”Úgy gondolom, hogy nagyon valószínűtlen, hogy az idei évben bármikor is emelnénk a kamatokat”.

Napi Feri

Pénz, pénz, pénz. Minden a pénzről szól és aki ennek ellenére azt állítja, hogy mellékes, annak (szerintem!) nincsen igaza. Más kérdés, ha a mértékekről és a mértéktelenségről beszélünk, de az életben nagyon sok mindent pénzben mérnek. Alapvető szükségleteink anyagi vonzatán túl, persze léteznek fogalmak, mint például a szeretet, szerelem, boldogság pénzben nem mérhető mivolta, de halkan odasuttognám, hogy egy pazar nyaralás, ajándék, vacsora stb. is pénzbe kerül a nagy-nagy érzelmek oltárán. Mert a bróker példája, akiből erdei remete lett (megírták az újságok, lehozta a TV), is egy út, amit lehet választani, de azért a gyermekeim nem biztos, hogy örülnének egy csodálatos erdei öröklétnek, áram, gáz és villany nélkül. – 2018.10.10.

Források: cnbc, marketwatch, thestreet