2024 május 27

Moostmár bizakodóbb a német Bundesbank is

A német Bundesbank valamivel jobbnak értékeli a konjunktúra várható alakulását Németországban, mint néhány héttel ezelőtt.

A jegybank hétfőn publikált havi előrejelzésében utal a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes jelentésére, amely szerint a német gazdasági teljesítmény 2022 utolsó negyedévében stagnált. A magas infláció és az ukrajnai háború miatt kialakult általános bizonytalanság megterhelte ugyan a gazdaságot a negyedik negyedévben a Bundesbank közgazdászai szerint, az energiaipaci feszültség azonban lényegesen enyhült a nyári helyzethez képest. Enyhült a beszállítói fennakadások hatása is a feldolgozóiparra és az építőiparra. Az állami támogatásoknak köszönhetően csökkent decemberben a gáz- és távhőárak által gyakorolt inflációs nyomás. A fogyasztói árindex így 8,6 százalékra mérséklődött a decemberi 10 százalékról és az októberi 10,4 százalékról. Az elmúlt év átlagában a fogyasztói árak 7,9 százalékkal emelkedtek Németországban, az infláció ezzel a Szövetségi Köztársaság megalakulása óta a legmagasabb szintet érte el – ismertette a távirati iroda.

A német gazdaság teljesítménye azonban tavaly minden nehézség és visszahúzó erő ellenére a koronaválság előtti szint felett állapodott meg. A Destatis előzetes adatai alapján tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék az előző évihez képest. A Bundesbank az idei évre a decemberi prognózisában a GDP 0,5 százalékos csökkenését jelezte előre. A januári havi jelentésben a Bundesbank nem szolgált újabb növekedési prognózissal az idei évre. Az idei első negyedévre számos közgazdász a bruttó hazai termék csökkenését várja az előző negyedévhez képest.