2024 július 25

Megérkezett a legújabb olajpiaci előrejelzés

A növekvő koronavírusos esetek miatt 91,7 millió hordó/napra csökkentette az olaj világpiaci keresletének növekedését az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (International Energy Agency – IEA).

Láthattuk milyen hatással volt a COVID-19 hirtelen terjedése az olajpiacra. A nagy olaj igénnyel rendelkező szektorok, mint a szállítmányozás, erőteljesen visszaesett az elmúlt hónapokban, és azóta sem sikerült helyreállnia.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége adatai alapján, egy adott évben, szállítás céljából, hozzávetőlegesen 685 millió hordó, míg utasszállító- és haszongépjárművekhez 1116 millió hordó olajat használtak fel. Ebből körülbelül 180 millió hordó olajat applikáltak repülőgépekhez, ami a világ teljes olajfelhasználásának a 7,8%-a. Ha kiemelten a légiközlekedést vizsgáljuk, ami egy igen érzékeny pontja a jelenlegi egészségügyi válságnak, akkor az mondható el, hogy Amerikában 75%-kal, míg világszerte 25%-kal esett vissza a szolgáltatást igénybe vevők száma, ami igen számottevő változás.

Ha ezeket az adatokat megnézzük könnyen megérthető az IEA előrejelzése, miszerint 8,4 millió hordó/nappal kisebb kereslet lesz az olaj iránt, ami még a korábbi előrejelzésekhez képest is rosszabb. Ráadásul elemzésük szerint, a légiközlekedés nem úgy néz ki, hogy az év második felében megközelítheti a tavalyi szintjét, szemben a többi olajfelhasználó szektorral.

Mindezek hatására a Brent ($40,21) árfolyama 40%-kal lejjebb van, ahhoz képest, ahol év elején nyitott, míg a WTI ($37,90) 45%-ot esett 52 hetes csúcsához képest.

Ha a 91,7 millió h/n-os előrejelzett keresletet összehasonlítjuk a jelenlegi 98,3 millió h/n-os olajkitermeléssel, láthatjuk mennyire nem-konvencionális túlkínálat van még a mai napig a világban, ami továbbra is alacsonyan fogja tartani a Brent, illetve WTI árát, mindaddig, amíg helyre nem áll a kereslet-kínálati egyensúly.

 

Forrás:

IEA.com

CNBC.com