2023 március 20

Kereskedjünk certifikátokkal és warrantokkal? És ha igen, miért ne? Vagy mégis?

 

A cím véleményem szerint jól kifejezi mindazt az éles különbséget, ami a kereskedők véleményében van a certifikátok és warrantok használatával kapcsolatban. Ha egy átlagos tőzsdei fórumra tévedünk, ott is megtalálhatjuk a támogatók és ellenzők népes táborát. Holott mint minden más termék, a részvényektől kezdve a vállalati kötvényeken át a határidős termékekig, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai, amelyek kifejezik, hogy ki számára jó ötlet a „certizés”, és ki számára valóban önpusztító fegyver.

Mik is azok a certifikátok, hol találkozhatok velük?

A certifikát szó alapvető jelentése a tanúsítvány, más nyelveken képesítést is jelent. Az alapvető fogalma nem túl bonyolult: egy mögöttes termék árfolyamát valahogyan (ezt részletesen bemutatjuk) követő tőzsdei papírokról van szó. A certifikátok és a warrantok közti egyetlen különbség, hogy a certifikát 1:1 arányban követi az alaptermék árfolyamát, míg a warrantok tőkeáttételes termékek. Ennek ellenére a köznyelvben a certifikátok jelentik ezt a fajta terméktípust, így a továbbiakban mi is ezt a kifejezést használjuk.

A magyar tőzsdén a legfőbb certifikát kibocsátó az Erste, az ő certifikátjaikkal tudunk legegyszerűbben kereskedni.

Hogyan működik egy certifikát?

A tőkeáttét nélküli certifikátok működését valószínűleg nem kell magyarázni. Itt nem a kockázat növelése a lényeg, hanem csupán lehetőséget biztosít arra, hogy egy egyébként nehezen kereskedhető termékkel (pl. olaj, részvényindex) is tudjunk kereskedni. Kicsit hasonló tehát az ETF-ek működéséhez.

A tőkeáttételes certifikát már sokkal érdekesebb. Egy példán keresztül a legegyszerűbb megérteni az elvét, és a működési mechanizmusát. Tegyük fel, hogy az OTP részvény árfolyama jelenleg kerek 10 000 forint, és nekünk pedig pontosan 1 000 000 forintunk van. Ebből mi alapesetben 100 darab OTP részvényt vehetnénk, aminek ha felmegy az ára 10 100 forintra, akkor mi 100*100=10 000 forintos hasznot realizálhattunk. Ellenben létezik például egy certifikát, nevezzük el TL01-nek (turbo long). Ennek az árfolyama 10 000 forintos OTP árfolyam mellett 1 000 forint. Ebből az 1 milliós forintunkból már 1 000 darabot vehetünk. Ha az OTP árfolyama az előzőekhez hasonlóan 100 forintot emelkedik, akkor a certifikátunk árfolyama is 100 forintot emelkedik. Így 100*1000=100 000 forintos hasznot zsebelhetünk be. Ezt nevezzük 10-szeres tőkeáttétnek. Természetesen vannak short (turbo short, például TS01 )certifikátok is: egy 1 000 forintos ilyen termék értelemszerűen az alaptermék 100 forintos esése esetén emelkedne 100 forintot.

Néhány OTP certifikát. A csengő mellett láthatjuk a tőkeáttétel nagyságát, mellette pedig a kiütési árakat. (Forrás: www.erstemarket.hu)

Látható, hogy a tőkeáttételes certifikátok mögöttes elve annyi, hogy kevés pénzzel nyerhetünk és veszíthetünk annyit, mintha sok pénzünk lenne. Ráadásul, mivel aránylag sok certit bocsát ki a szolgáltató 1-1 népszerűbb termékre, ezért a kockázat szintjét is kiválaszthatjuk. Van általában 5-szörös áttételű OTP certifikát is, ennek értelemszerűen 2 000 forint az árfolyama, de lehet 20-szoros áttét is, az már csupán 500 forintba kerül. Könnyen rájövünk arra is, hogy az árfolyam változásával a tőkeáttét mértéke is változik.

Mi az a kiütési ár?

Elérkeztünk a certifikátok témájának legfájdalmasabb részéhez, a certifikátok kiütéséhez. Folytassuk az előző példát! A TL01-es certifikát tehát 1 000 forint, az OTP árfolyama 10 000 forint. Mi történik, ha az OTP részvény hirtelen esne 1 200 forintot? Ez alapján a certifikátunk értéke -200 forint/darab lenne, ami nyilvánvalóan nem értelmezhető. Így létezik a certifikátok egy kiütési ára, szakszerűen fogalmazva a korlátár, amit ha elér az alaptermék árfolyama, akkor a certifikáttal való kereskedés befejeződik, és az adott árfolyamon érvényes maradványértéken vásárolja tőlünk vissza a szolgáltató. Tételezzük tehát fel, hogy itt a korlát ár 9 300 forint, ez esetben a certink 1 000 forintról 700 forintot eshet, és ilyenkor 300 forinton számol el velünk a brókercégünk. A probléma az, hogy a kiütés végleges: hiába fordul 9295 forintról az OTP részvény árfolyama és megy fel egészen az egekbe, ez nekünk már sajnos teljesen mindegy. Ez a certifikátok legnagyobb hátránya. Pláne, hogy olyan is történhet, hogy a maradványérték 0 forint. Például egy DAX long certifikát korlátára 12 000 pont, korlátára 11 300 pont, úgynevezett kötési ára 11 200 pont és a DAX 9 órakor 11 000 pont nyit. Mivel a kötési ár alatt nyitott a német tőzsdeindex, így maradványértékünk sincs. Látható, hogy igen rosszul is járhatunk egy certifikáttal.

Kitől veszem és kinek adom el? Mik a költségek?

A certifikátokra úgynevezett árjegyző számol árfolyamot automatikusan. Ő bent áll rengeteg darabbal vételen és eladáson, és újra fel is töltődik, ha valaki vásárol belőle vagy elad. A vételi és eladási árfolyama egy állandó, időnként módosított spread, ami például az OTP certifikátok esetében az Erste-nél 30 forint. Ez az Erste haszna. Emellett meg kell fizetnünk a ceritifikát vételi és eladási költségét, könnyebbség, hogy napon belüli vételnél és eladásnál csak az utóbbit. Ugyanakkor természetesen mindenki rakhat be tételeket a könyvbe itt is, ezért előfordul, hogy másik kereskedőtől tudunk venni vagy eladni, kedvezőbb áron, mint az árjegyzővel lehetséges lenne. További hátrány, hogy az árjegyző csak 9:05 perckor lép működésbe, illetve sokszor előfordul, hogy nincs jelen. Ilyen esetekben van rá esély, hogy nem sikerül a pozíciónkat megfelelően megnyitni vagy pedig zárni.

Akkor kinek jó, és ki kerülje a certifikátokat?

Alapvetően elmondható, hogy azoknak jó megoldás, akik kevesebb tőkével is hajlamosak nagyobb kockázatot vállalni, és viszonylag folyamatosan képesek figyelni pozíciójuk állását. A certifikátok szakszerű használói egyébként sem a kiütéshez közeli certifikátokat vásárolják, bármennyire is vonzó a „párszázas” ajánlat. Ha egy távoli kiütésű certifikáttal kereskedünk napon belül, vagy 1-2 napos időtávban, akkor gyakorlatilag 0 a kiütés esélye. Így már csak annyi történik, hogy valóban kevés pénzzel tehetünk úgy, mintha 10-szer annyi pénzünk lenne.

Egyértelműen alkalmatlanok a certifikátok hosszútávú befektetésre. Ennek oka, hogy a certifikátok kiütési ára hétről hétre a kedvezőtlen irányba változik, ez a certifikát tartásának a költsége. Nem érdemes tehát hónapokat, akár éveket ülni még egy lejárat nélküli certifikátban sem.

 

Források:

www.erstemarket.hu