2023 január 31

Nem tud erősödni a MOL

A tegnapi nap folyamán az amerikai tőzsdéken véget ért a múlt heti rossz hangulat, ami a nap folyamán érzékelhető volt az európai tőzsdéken is. A mai napon ennek ellenére nagyon gyengélkedik a teljes magyar piac. Ennek a legnagyobb vesztese a MOL, melynek napi forgalma már eléri az 1,2 milliárd forintot. Ez közel háromszorosa az augusztusi teljes napi átlag forgalmának. A nagy forgalom nem a pozitív irányba lendítették az árfolyamot, így jelenleg 2,43 százalékos mínuszban állnak a cég papírjai. Az utolsó jegyzési ár már majdnem a átlépik az 1600 forintot, melyet a nyitáskor át is lépett.

Az olaj piac

Szeptember első hetében gyengén teljesítettek az olajipari vállalatok részvényei,  köszönhetően a csökkenő Crude és Brent árfolyamoknak. A koronavírus második hullámától való félelem és a kitermelés stagnálása (esetenként kisebb növekedése) nem hagyja visszatérni az olaj árát az év eleji szintekre. A Nemzetközi Energiaipari Ügynökség (IEA) pont egy órája csökkentette a szeptemberi átlagos napi olaj kereslet előrejelzését 200 ezer hordóval.  Ennek eredménye, hogy minden nemzetközi kőolaj finomítással és kereskedelemmel foglalkozó vállalat bevétel kieséstől szenved. Hiába szerzik be az alapanyagot olcsóbban, ha egyszer az államok kötik a benzinárakat a mindenkori olajárakhoz, így a végtermék értékesítése is alacsonyabb áron történik. Az alacsonyabb árból befolyó összeg így kevesebb, melyen hiába azonos arányú a profit, mint korábban, a bevétel csökkenés profit csökkenést is eredményez.

Kereslet csökkenés

Egy friss magyarországi kutatás szerint a lakosság 40 százaléka él jelenleg rosszabbul, mint fél évvel ezelőtt. Ebből kifolyólag az emberek kevesebbet utaznak és ha tehetik, az autójuk helyett más közlekedési eszközt használnak. Attól pedig, hogy többen utaznak busszal még nem fog nagyobb fogyasztást eredményezni. Az ilyen és ehhez hasonló kutatások eredménye sorra látnak napvilágot a világ minden pontjáról, ezzel jelezve, hogy az élet messze nem állt vissza a normális kerékvágásba, melynek egyik nagy elszenvedője az energia szektor és azon belül a kőolaj.

Az árfolyam

A márciusi mélypontot követően a papírok elkezdtek bika piaci állapotot mutatni, de ennek a lendületnek hamar vége lett. Májustól kezdődően alig tudott 2000 forint felett teljesíteni, majd június közepétől folyamatos negatív trendbe fordult. A trend egészen augusztusig megállíthatatlannak tűnt, de ekkor volt egy visszatesztelés. Ekkor még 1800 fölé tudott érni a papír, de azóta ismét nagy esés látható. A ma délelőtti zuhanás feltehetően az elmúlt hónapok egyik legrosszabbika, feltéve, hogy a nap végére nem erősödik vissza.

A