2024 július 14

Joe Biden a visszalépését fontolgatja

Az elnök beszélgetései az első jelei annak, hogy komolyan elgondolkodik azon, hogy képes-e talpra állni a lesújtó vitateljesítménye után. A Fehér Ház közölte, hogy nem beszélt a versenyből való kilépésről.

Az elkövetkezendő napok döntő fontosságuak

Joe Biden elnök elmondta kulcsfontosságú szövetségeseinek, hogy tudja, hogy az elkövetkező napok döntő fontosságúak. Tisztában van azzal, hogy nem biztos, hogy meg tudja menteni a jelöltségét, ha a múlt heti katasztrofális vitán nyújtott teljesítménye után nem tudja meggyőzni a választókat arról, hogy alkalmas a feladatra – írja a New York Times

Két vele beszélgető szövetségese szerint Biden úr hangsúlyozta, hogy továbbra is mélyen elkötelezett az újraválasztásért folytatott küzdelemben. És tisztában van azzal, hogy jelöltként való életképessége forog kockán.

Az elnök szerdán a kampánystábjával folytatott telefonbeszélgetés során igyekezett magabiztosságot sugározni, még akkor is, amikor a Fehér Ház tisztviselői megpróbálták megnyugtatni az idegeket a Biden-kormányon belüli sorokban.

„Senki sem szorít ki” – mondta Biden úr a telefonbeszélgetésen. „Nem megyek el.” Kamala Harris alelnök is a vonalban volt.

„Nem fogunk meghátrálni. Követni fogjuk elnökünk példáját” – mondta. „Harcolni fogunk, és győzni fogunk.”

Joe Biden szövetségesei

Joe Biden szövetségesei mégis azt mondták, hogy az elnök négyszemközt elismerte, hogy a július 4-i ünnepi hétvége előtt álló következő néhány szereplésének jól kell mennie, különösen a George Stephanopoulosnak adott interjúnak.

„Tudja, hogy ha még két ilyen eseménye lesz, akkor a hétvégére már máshol leszünk” – mondta az egyik szövetséges, utalva Biden úrnak a vitában nyújtott megakadó és fókuszálatlan teljesítményére. Ez a személy, aki az elmúlt 24 órában beszélt az elnökkel, névtelenséget kérve beszélt a kényes helyzetről.

A szövetségesekkel folytatott beszélgetéseiről szóló beszámolók az első nyilvánosságra került jelei annak, hogy az elnök komolyan fontolgatja, képes-e talpra állni a múlt csütörtöki atlantai vita színpadán nyújtott lesújtó teljesítménye után.

A The New York Times és a Siena College új közvélemény-kutatása szerint Donald J. Trump volt elnök most 49 százalékkal 43 százalékkal vezet Biden úr előtt a valószínű szavazók körében országos szinten. Ez hárompontos elmozdulást jelent a republikánus felé az egy héttel korábbi, a vita előtti eredményhez képest. A hatpontos lemaradás aláhúzta a kampányt érő növekvő kihívásokat, és megnehezítheti a kitartást, bár egyes bennfentesek már aggódtak, hogy lehetett volna rosszabb is.