2024 július 22

Brit állampolgárok fontos választása – Mi lesz a torykkal?

A brit választók csütörtökön elindultak szavazni az urnákhoz a kulcsfontosságú parlamenti választásokon, amelyet a 14 éve tartó konzervatív kormányzásról szóló népszavazásnak tekintenek.

A Rishi Sunak miniszterelnök által kiírt előrehozott szavazást a szükségesnél hónapokkal korábban tartják, és pártja nagy részét meglepetésként érte.

Az ellenzéki Munkáspárt 1935 óta a legnagyobb vereséget szenvedte el a legutóbbi általános választásokon, de azóta Keir Starmer vezetésével újjáépítette magát.

Hathetes brit kampány

A csütörtöki szavazás egy hathetes kampányt követ, amelynek során az összes nagyobb párt az országot járta a szavazók után kutatva. A vita nagy része a gazdaság, a megélhetési költségek, a brit közszolgáltatások állapota, valamint az adózás és a bevándorlás körül forgott.

A vitából azonban nagyrészt kimaradt Nagy-Britanniának az Európai Unióhoz fűződő viszonya, amelyet a négy évvel korábbi népszavazás után 2020-ban hagyott el.

Nagy-Britanniának három konzervatív miniszterelnöke volt a legutóbbi, 2019-es parlamenti választás óta, amelyet Boris Johnson elsöprő fölénnyel nyert meg.

Miután azonban az ország és pártja nagy része elkedvetlenedett Johnsontól, a konzervatív párttagok 2022-ben Liz Trussra szavaztak helyette, aki a brit történelem legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke lett. A konzervatív képviselők ezután megszavazták, hogy őt Sunakkal váltsák fel.

A kampány során Nigel Farage – a Brexit egyik legkiemelkedőbb szószólója – bejelentette, hogy visszatér a politikai élvonalba, és a születőben lévő kemény jobboldali Reform UK párt élére áll.

Sunak, Starmer, Farage és az összes többi nagy párt vezetője várhatóan a nap folyamán megjelenik saját helyi szavazóhelyiségében.

A választásokon mintegy 46,5 millió brit szavazhat. Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország 650 választókerületében adják le voksukat, ahol 326 mandátumra van szükség ahhoz, hogy egy párt többségi kormányt alakíthasson.

A hírcsatornáknak tilos bármi olyasmiről beszámolniuk, ami befolyásolhatná a szavazókat, amíg a szavazóhelyiségek nyitva vannak. A brit műsorszolgáltatók exit poll felmérése a szavazóhelyiségek összlétszámát már a helyi idő szerint este 10-kor záró urnák után előrevetíti, a számlálás pedig az éjszaka folyamán és péntek reggelig tart – írja a CNN.