2024 július 14

Cordia – Második lengyelországi kötvénykibocsátás

Második kötvénykibocsátását hajtotta végre a Varsói Értéktőzsde (WSE) Catalyst platformján a Cordia-csoporthoz tartozó Cordia Polska Finance, amely 120,4 millió zloty értékben adott el 3,5 éves futamidejű, változó kamatozású kötvényeket, amelyek mind az intézményi, mind a magánbefektetők körében népszerűek voltak – közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő

A közleményben Bódis Péter, a Cordia Polska igazgatóságának tagja és alelnöke, a Cordia-csoport pénzügyi igazgatója elmondta, a sikeres túljegyzésnek köszönhetően több mint 20 millió zlotyval tudták növelni a tervezett 100 millió zlotys kibocsátási összeget. Az új kibocsátásból származó forrásokat a vállalat további lengyelországi fejlődésének támogatására, illetve a három évvel ezelőtti kötvénykibocsátásukból származó adósság refinanszírozására fogják fordítani. Tomasz Lapinski, a Cordia Polska igazgatóságának elnöke, a lakóingatlan-befektetési üzletág ügyvezetője a közleményben ismertette, hogy a Catalyst platformon 2021-ben történt első kibocsátásukat követően Lengyelország vált a Cordia-csoport egyik vezető befektetési piacává.

Varsóban, Krakkóban, Poznanban és a Hármasvárosban (ezen belül Sopot és Gdansk) rendelkeznek lakóingatlan-fejlesztési projektekkel, továbbá a terveik szerint e városokban bővítik építési telkeik számát is. A most kibocsátott kötvényekre a vállalat magyar tulajdonosa, a Cordia International nyújt garanciát. A Cordia az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport Európában, amely jelen van Magyarország, Lengyelország, Románia és az Egyesült Királyság újlakás-kínálati piacainak közép- és felsőközép-szegmensében, továbbá pilotprojektekkel rendelkezik Spanyolországban is.

A Cordia Polska Finance Sp. z o.o. a Cordia-csoport lengyelországi tevékenységeinek finanszírozására létrehozott vállalat. A kötvénykibocsátó részvényeinek 100%-os tulajdonosa a Cordia Polska sp. z o.o., amely a Cordia International SE-hez tartozik – ismertette a távirati iroda.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett adatok alapján a Cordia vállalatcsoport árbevétele 2023-ban 64,1 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 68,2 milliárd forintot tett ki. Az összesített, csoportszintű bruttó profit 21,6 milliárd forint, 2022-ben pedig 25,4 milliárd forint volt.