2024 július 14

Izrael erők bombázzák Gázát – Ezrek menekülnek

Az izraeli erők kedden a Gázai övezet déli részének több területét bombázták, és palesztinok ezrei menekültek el otthonukból, ami a kilenc hónapja tartó háborúban Izrael intenzív katonai műveleteinek utolsó üteme lehet.

Nyolc palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült – közölték egészségügyi tisztviselők. Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy nappal korábban két katona meghalt a harcokban.

Izrael vezetői azt mondták, hogy a Hamász, a Gázai övezetet 2007 óta uraló iszlamista csoport ellen folytatott intenzív harcok szakaszát lezárják, és hamarosan célzottabb műveletekre térnek át.

Később kedden 17 palesztin halt meg az izraeli tankok ágyúzásában az övezet északi részén fekvő Gáza város sűrűn lakott Zeitún negyedének egyik utcájában – közölték a mentősök. Egyes palesztin közösségi oldalakon közzétett felvételek, amelyeket a Reuters nem tudott azonnal ellenőrizni, egy helyi piacon mutatták a jelenetet, ahol a padlóra vérrel szennyezett kenyér volt szétszórva.


Az izraeli hadsereg hétfőn felszólította a keleti Khan Júnisz több városának és falujának lakóit, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a tankok ismét bevonultak a területre, amelyet a hadsereg néhány hete hagyott el.

a felhívást figyelmen kívül hagyó több ezren voltak kénytelenek az éjszaka sötétjében elhagyni otthonaikat, miközben izraeli tankok és repülőgépek bombázták Karara, Abassan és más, az evakuálási parancsban megnevezett területeket – közölték a lakosok és a Hamász médiája.

„Hová fogunk menni?” – mondta Tamer, egy 55 éves üzletember, akit október 7-e óta hatszor telepítettek ki.

„Minden alkalommal, amikor az emberek visszamennek az otthonaikba, és elkezdik újjáépíteni az életük egy részét, még a házaik romjain is, a megszállás visszaküldi a tankokat, hogy elpusztítsák, ami megmaradt” – mondta a Reutersnek egy chat-alkalmazáson keresztül.