2024 július 20

Izraeli erők mélyítik behatolásukat Gázában, Rafahban 11 halott

Az izraeli erők pénteken elmélyítették háborús behatolásukat a Gázai övezet két északi és két déli területére. A palesztin egészségügyi tisztviselők közölték, hogy Rafahban tankok lövedékei legalább 11 ember halálát okozták.

A lakosok és a Hamász médiája szerint a tankok tovább nyomultak nyugat felé Rafah Shakoush negyedébe. Ezzel arra kényszerítve az ott élő több ezer kitelepített embert, hogy elhagyja sátortáborát, és észak felé, a közeli Khan Younisba menjen.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta azonnal a történteket.

Május 7. óta a tankok Rafah több kerületében is előrenyomultak, és az erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják az Egyiptommal közös teljes határvonalat és a rafahi átkelőt, amely a 2,3 millió lakosú Gáza legtöbbjének egyetlen kapuja a külvilággal.

Egy lakos, aki a Reutersnek egy csevegőalkalmazáson keresztül beszélt, azt mondta, hogy néhány buldózer Shakoush körzetében homokot halmozott fel, hogy izraeli tankok álljanak mögötte.
„Néhány család a rajtaütés területén él, és most a megszálló erők ostromolják őket” – mondta a Reutersnek.

„A helyzet ott nagyon veszélyes, és sok család Khan Younis felé távozik, még a Mawasi területről is, mivel a helyzet nem lett biztonságos számukra” – mondta a férfi, aki az éjszaka folyamán észak felé vette az irányt.
Több mint nyolc hónapja tart Izrael légi és szárazföldi háborúja Gázában, amelyet a Hamász által vezetett, október 7-i határon átnyúló támadás váltott ki, de a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnyai továbbra is támadásokat intéznek az izraeli erők ellen, amelyek olyan területeken tevékenykednek, amelyek felett a hadsereg hónapokkal ezelőtt állítólag megszerezte az ellenőrzést. A palesztin csoportok időnként még mindig rakétákat lőnek izraeli területre.

A TŰZSZÜNETI ERŐFESZÍTÉSEK ELAKADTAK A HÁBORÚBAN


Az Egyesült Államok által támogatott arab közvetítők erőfeszítései eddig nem vezettek tűzszünethez. A Hamász szerint bármilyen megállapodásnak véget kell vetnie a háborúnak, és teljes izraeli kivonulást kell eredményeznie Gázából, míg Izrael azt mondja, hogy csak átmeneti szüneteket fogad el a harcokban, amíg a Gázát 2007 óta uraló Hamász nem szűnik meg.

Amikor a Hamász vezette fegyveresek tavaly októberben megrohamozták Izrael déli részét, izraeli számítások szerint mintegy 1200 embert öltek meg és több mint 250 túszt ejtettek.

A megtorlásként indított izraeli offenzíva a gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 37 ezer ember halálát okozta, és romokban hagyta az apró, sűrűn beépített tengerparti enklávét.
Ezzel párhuzamosan az izraeli erők folytatták újabb rajtaütésüket a Gázai övezet északi részén fekvő Shejaia negyedben, ahová csütörtökön tankok nyomultak be, súlyos harcokat váltva ki a Hamász vezette fegyveresekkel.

Orvosok korábban közölték, hogy több palesztin meghalt és megsebesült az izraeli bombázásokban, és hogy az orvosi csapatok a katonai offenzíva miatt nem tudtak minden áldozathoz eljutni.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy az erők „célzott” rajtaütéseket hajtottak végre Szeidzsiában, hozzátéve, hogy a légierő több tucat Hamász katonai célpontra mért csapást a térségben.

Közölte, hogy a Gáza középső részén fekvő Deir al-Balah térségében végrehajtott csapásban meghalt egy Hamász-militáns, aki egy humanitárius célokra kijelölt területről tevékenykedett. Közölte, hogy intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a polgári lakosságnak ne essen baja, és azzal vádolta a Hamászt, hogy rendszeresen pajzsként használja a palesztin polgári lakosságot. A Hamász ezt tagadja.