2024 július 20

Egyesült Királyság – Az állampolgárok megkérdőjelezik a Brexitet

Nyolc év telt el azóta, hogy a brit választópolgárok alig 52%-a az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott, ami egy olyan monumentális döntés volt, amely megosztotta a barátokat, a családokat és a nemzetet.

A közvélemény-kutatások szerint ugyanez a szavazás most más eredményt hozna, és a választópolgárok megkérdőjelezik, hogy valóban jobb-e az élet a gazdasági és politikai unión kívül.

Mégis, „ott vagyunk, ahol vagyunk” – ez sok brit hozzáállása, és a népszavazás és a 2020. januári tényleges kilépés közötti években minden politikai színezetű párt fogadkozik, hogy „a legjobbat hozzuk ki belőle”.

Ha azonban a Munkáspárt – amely párt ellenezte a Brexitet, de ígéretet tett arra, hogy „tiszteletben tartja a brit nép akaratát” – megnyeri a július 4-én esedékes brit választásokat, ahogy azt a felmérések mutatják, egyes elemzők az EU és az Egyesült Királyság közötti jeges kapcsolatok felengedését, sőt, talán még közeledést is jósolnak.

A Munkáspárt a maga részéről óvatosan járja körül a Brexit és az EU-val való esetleges választási győzelem utáni kapcsolat kényes témáját, és arra törekszik, hogy július 4-e előtt ne ijessze meg a lovakat – vagyis a leendő szavazókat -.

Ehelyett a Egyesült Királyság Munkáspárt azt mondja, hogy nem próbál meg újra csatlakozni az egységes piachoz vagy a vámunióhoz, amelyek az EU gazdasági keretét jellemzik, amely megkönnyíti a tagállamok közötti kereskedelmet – de jelzi, hogy javítani akarja a kapcsolatokat Brüsszellel.