2024 június 16

Beszakadtak a tőzsdék, mi várható a nyitásban?

Tegnap este az európai piaczárás után néhány órával jelentős esésbe váltottak a vezető amerikai részvényindexek. A Dow Jones végül több, mint 400 pontos eséssel fejezte be a kereskedést, de 1,63 %-ot veszített értékéből az S&P500 részvényindex is, és majdnem századra pontosan ennyivel került lejjebb a technológiai részvényeket magába foglaló NASDAQ is. Az esésben több tényező is szerepet játszott. Elsőként érdemes említeni a Iránnal kapcsolatban felmerülő problémákat; a rezsim ugyanis arra vonatkozó kijelentéseket tett, hogy fegyverkezési programot folytatna. Ez az Egyesült Államok számára kritikus kijelentés, elég emlékezni a 2020 elején tapasztalt konfliktusra.

További elbizonytalanító tényező az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanság, a piac úgy tűnik, egyre kevésbé árazza be az elnökválasztás előtti megegyezést. Nem véletlen: vélhetően mindegyik fél kínosan ügyel arra, hogy ne a másik párt jelöltje tudja saját sikereként elkönyvelni az esetleges stimulust.

A koronavírus kapcsán is egyre több negatív hír látott napvilágot, kezdve Wales szinte teljes lezárásától egészen addig, hogy Románia fővárosában minden iskolát és egyetemet bezártak egy kormánydöntéssel. Rossz hír, hogy a járvány elején kiemeltnek számító Olaszországban is egyre telnek a kórházak, Spanyolországban pedig az 1 milliót közelíti a már megfertőzöttek száma. Az újabb korlátozások kilátásba helyezése és esetleges megvalósítása jelentős bizonytalansági faktor még 9 hónappal a járvány kitörése után is.

Mindezek alapján nem tűnik esélyesnek a pozitív nyitás az európai tőzsdéken, azt viszont érdemes lehet megfigyelni, hogy a magyar piac is követi-e a negatív nemzetközi hangulatot, vagy pedig folytatja az elmúlt hónapokban sokszor tapasztalt különutasságát.