Érdemes elgondolkodni a pénteki esés után a lehetséges folytatáson.

Lassan vége a nyárnak, és ez a kijelentés lehetséges, hogy nemcsak meteorológiai, hanem tőkepiaci értelmezésben is helytálló. Bár az S&P500 részvényindex júniusban ért nagyjából másfél éves mélypontra, július közepétől jelentős rallyt láthattunk a tengerentúlon és az európai tőzsdék jó részén is. A növekvő optimizmusnak egyelőre kegyetlenül véget vetett Jerome Powell pénteki beszéde, ez pedig igen rossz hír is lehet az előttünk álló időszakra nézve.

Recesszió – volt némi optimizmus

A piaci szereplőket jelenleg is igen sok tényező foglalkoztathatja az orosz-ukrán háborútól kezdve a tajvani feszültségen át egészen a nagy jegybankok monetárisa miatt kialakuló recessziótól való félelemig. Utóbbi téma bizonyos vetületeiben egészen régóta aktuális. Az évtizedek óta nem látott inflációt ugyanis nem nézheti tétlenül a Fed, hiszen az egyik mandátuma éppen az árstabilitás elérése és fenntartása. Márpedig a korábbi reményekkel ellentétben a pénzromlás közel sem átmeneti, így mindenképpen jegybanki beavatkozást igényeltek a gazdasági folyamatok.

Reménykedtek a tengerentúli befektetők a kamatemelés lassításában (www.shutterstock.com)

Ez pedig értelemszerűen az eszközvásárlási programok kivezetését, valamint a kamatok emelését hozta el. A monetáris szigorítás egyértelműen hozzájárult az idei év eddigi tőzsdei hanyatlásához. A kisebb likviditás ugyanis közvetlenül nehézséget okoz a tőzsdéknek, a hitelek drágulása pedig az egész gazdaságot lelassító tényezőként hat. Mindezek eredője a tartós gazdasági visszaesés, a recesszió, ami szigorúan technikailag nézve már be is köszöntött az Egyesült Államokban. Az utóbbi időben azonban igen optimisták voltak a piacok, abban bízva, hogy nemsokára vége is a kamatemeléseknek, és sikerül a gazdaság lényeges terhelése nélkül legyőzni az inflációt.

Ébredés – sokáig tarthat

A fenti optimizmust apró darabokra törte Jerome Powell Fed elnök pénteki beszéde. A jegybankár kifejtette ugyanis a Fed elkötelezettségét az infláció legyőzéséért, valamint jelezte, hogy egy ideig bizony még marad a szigorú monetáris politika. Powell határozott hangot ütött meg tehát, kifejezve, hogy gazdasági nehézségeket okoz majd a háztartások és vállalatok számára is a szigorítás. Mindez pedig épp ellenkezője annak, amiben az előzőekben kifejtett módon bízott a piac az elmúlt néhány hetes emelkedés során. Így nem lenne meglepő, ha a következő időszakot inkább a bizonytalanság jellemezné, és esetleg esőt is hozna az ősz a piacokon is. Az elnök beszéde után nem lehetett meglepetésnek nevezni tehát a tőzsdék összecsuklását, a folytatás azonban természetesen alakulhat pozitívan is a recessziós félelmek, az orosz-ukrán háború és az általános hangulat függvényében. Az esélyek viszont alaposan megváltoztak a pénteki nap után.

Címlapkép forrása: Shutterstock