A Ford részesedésének értéke az EV startup IPO-ját követően meghaladta a 10 milliárd dollárt.

Tegnap debütált a Nasdaqon az amerikai elektromos autógyártó, a Rivian Automotive. A Rivian piacra lépesét követően vélhetően újabb versenytársat kap a Ford Motor, de valószínűleg a detroiti autógyártó elégedett a Rivian IPO-jával.

Kifejezetten jól alakult az EV startup IPO-ja:

A Rivian az eredetileg tervezett 135 millió darab helyett végül 153 millió darab részvényt adott el, 78 dolláros árfolyam mellett. Az előzetes hírek alapján a társaság 135 millió darab részvényt adott volna el 72-74 dolláros árfolyam mellett. Az IPO keretében a Rivian végül több mint 12 milliárd dollárnyi tőkét vont be.

A részvények 106.75 dolláros árfolyamon nyitottak. A lokális csúcs 119.45 dolláron alakult, ekkor Rivian értékeltsége meghaladta a 100 milliárd dollárt. Az első nyilvános kereskedési napját végül 100.73 dolláron zárta a papír, ez 98.66 milliárd dolláros piaci kapitalizációt jelent az EV startup számára, ami több mint 21 milliárd dollárral több mint a Ford 77.37 dolláros market capje.

A Rivian első nyilvános kereskedési napja.

A Ford elgondolkodhat, hogy miért ér ennyivel többet egy olyan startup, aminek gyakorlatilag még alig van értékesítése, és nincs gyártási tapasztalata sem, egy olyan vállalattól, ami több mint 100 éves múlttal rendelkezik és évente több millió autót ad el. A Ford vezetősége azonban valószínűleg így is elégedett a Rivian IPO-jával. A Ford Motor durván 102 millió darab Rivian részvényt birtokol, melyeknek a jelenlegi értéke több mint 10 milliárd dollár.

A Ford körülbelül 820 millió dolláros kezdeti értékű befektetése egyelőre jó üzletnek tűnik. A közel 100 milliárdos piaci kapitalizáció mellett a Rivian jelenleg a hatodik legértékesebb autógyártó a földön, a Ford a nyolcadik.

Az Egyesült Államokban különösen népszerűek a SUV-ok. Az eladott új autók közel fele SUV, 20 százaléka pickup. Ez egy átlagos (pandémia és chiphiány mentes) évben durván 9 millió SUV-ot és 4 millió pickupot jelent. A Rivian pont ebben a szegmensben próbál szerencsét.

A Rivian első modellje, az R1T névre keresztelt elektromos pickup, második modellje az R1S nevű SUV. Az R1T listaára 67 500 dolláron indul, míg az R1S 70 ezer dollártól vihető haza.

Forrás: Barron’s