2024 március 29

1981-hez hasonló a jelenlegi piaci helyzet

A részvények és a nemesfémek árfolyama, valamint még az inflációkövető kötvények értéke is meredeken csökkent az elmúlt időszakban. A legutolsó ilyen jellegű eseményhez egészen 1981-ig kell visszalapozni a történelem könyvekben.

Az S&P 500 benchmark index értéke idén 18.16 százalékkal csökkent, az iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF 10.12 százalékos mínuszban áll 2022-ben, az iShares TIPS Bond ETF 8.24 százalékot esett. Az arany és az ezüst árfolyamában az elmúlt 1 hónap során 6.06, valamint 13.91 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg. Az infláció visszaszorításának érdekében 1981-ben, valamint idén is kamat emelésre kényszerült a Federal Reserve.

Dhaval Joshi, a BCA Research vezetőstratégája szerint jelenleg óriási a félelem az amerikai piacokon. Áprilisban a stagflációs félelmek hatására jelentős visszaeséseket láthattunk a kötvénypiacon, míg májusban a nemesfémek és a részvények szenvedtek el súlyos eséseket, ezek az instrumentumok általában a recessziók „klasszikus áldozatai.”

1981-ben a kötvénypiac nyár végén érte el a mélypontját, a részvénypiac még az elkövetkező hónapokban nagy eladói nyomás alá kényszerült, azonban 12 hónappal később visszatért a bikapiac. A különböző ipari fémeknek azonban több évbe telt, hogy újra elérjék a recesszió előtti csúcsaikat. A hasonlóságokat összevetve jelenleg úgy néz ki, hogy a kötvénypiac már hamarosan elérheti a mélypontját, ezt követően a részvénypiac következne. Vélhetően a részvénypiacnak kevesebb időre lenne szüksége a felépüléshez, mint 1981-ben, azonban Joshi szerint az ipari fémek jó eséllyel még jövőre is súlyos veszteségeket szenvedhetnek el.

Nehéz megjósolni előre, hogy a részvénypiac mikor érheti el a mélypontját és mikor indulhat újra emelkedésnek. Az azonban bizonyos, hogy tegnap ismét az elmúlt időszakban megszokottá vált csökkenő tendencia dominált az amerikai börzéken. Negatív tartományban zárta a csütörtöki kereskedési napot a Dow Jones Ipari Átlag, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index is, továbbra is a félelem és a pesszimizmus dominál, magasak az inflációval, kamatemeléssel és recesszióval kapcsolatos félelmek.

www.shutterstock.com

A Goldman Sachs szerint 35 százalék az esélye annak, hogy 2 éven belül recesszióba süllyed az amerikai gazdaság. Annak az esélye, hogy már 2023-ban bekövetkezik a recesszió a Goldman szerint 15 százalék. Kifejezetten nehéz helyzetben van a Fed, úgy kell szigorítania és letörnie a magas inflációt, hogy közben nem fogja vissza jelentősen a gazdaságot. A Bloomberg áprilisi felmérése szerint a közgazdászok 27.5 százalékos esélyt látnak a recesszióra.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com