120 euró felett tartózkodik jelenleg a gázár, ez fordulatot jelent az utóbbi hónapokhoz képest.

Augusztus végén egészen elképesztő magasságokba emelkedett a gáz ára az irányadó holland gáztőzsdén. A 350 eurós ár nagyjából tízszeres emelkedést jelentett egy év alatt – a csúcs után azonban hónapokig lassú lecsorgás következett, november közepén 100 euró alá lökve a gázárat. Ez a trend látszik most megfordulni, és ez a magyar háztartások és vállaltok szempontjából sem mindegy.

Harmadolás után

Annak, hogy augusztus vége óta harmadára esett a gázár néhány hónap alatt, több oka is van. Ezek közül kiemelkedik, hogy az európai országok a gáztározók feltöltésével elejét vették az energiaválság további mélyülésének, valamint gyors tempóban halad az alternatív energiaforrások (pl. LNG-terminálok) keresése és alkalmazása is. Az orosz-ukrán háború ukránoknak kedvező fordulatai is segíthettek, ahogyan az is, hogy más országokból is egyre több gázt szerez be az öreg kontinens.

Teltek a tározók, csökkent is a gázáz (www.shutterstock.com)

A legnagyobb hatással azonban talán az uniós árplafon ötlete bírhatott, ez ugyanis már csak a jelzésértéke miatt is óvatosságra inthette a gázárak folyamatos emelkedésére fogadó tőzsdei kereskedőket. Ráadásul az Európai Unió valóban eléggé nagy fogyasztó ahhoz, hogy egységesen fellépve képes legyen gátat szabni az árak horrorisztikus szintekre való emelkedésének, még akkor is, ha Oroszország erősen bírálta magát a tervezetet is.

Árplafon, Gazprom

Az árak utóbbi hetekben látott emelkedése éppen annak is köszönhető lehet, hogy végül egy meglehetősen enyhe árplafon kerülhet bevezetésre, amely csak 275 eurós árszintek felett lépne életbe – ez jelenleg a tagállamok nemtetszését is kiváltotta hatékonytalansága miatt. Emellett aggasztó lehet az is, hogy a Gazprom kilátásba helyezte az Ukrajnán keresztüli gázszállítás leállítását. Az árfolyam emelkedésében szerepet játszhatnak technikai tényezők is, ilyen hosszú lejtmenet után indokolt lehetett a korrekció.

Jön az uniós ársapka, de nem minden esetben lép életbe (www.shutterstock.com)

A gázár azonban még mindig lejjebb van ahhoz képest, mint mikor a kormány júliusban bejelentette a rezsicsökkentés módosítását. Ráadásul Gulyás Gergely miniszter szavai szerint a kormány hosszútávú folyamatokat néz, és 2022-ben már nem tervez módosítani a rezsifizetés szabályain. Ebből a szempontból tehát nem jelent vélhetően változást a mostani áremelkedés, a hosszabb távú helyzet szempontjából azonban érdemes figyelemmel követnünk továbbra is az energiahordozó tőzsdei életét.

https://www.reuters.com/business/energy/greece-poland-malta-belgium-unhappy-with-275-euromwh-gas-cap-proposal-2022-11-24/

Címlapkép forrása: Shutterstock