2023 január 27

Rémálmokat él át az OPEC kartell – mélyponton a fekete arany

Háború előtti szintekre húzódott vissza a fekete arany árfolyama. Mindkét referenciaérték komoly veszteséget szedett össze a múlt heti kereskedés alatt. A Brent 83,91 dolláros értéken zárta a pénteki kereskedést. A WTI jóval alacsonyabban jár már, értéke hordónként 76,55 dollár.

(www.shutterstock.com)

Hétfőn tovább keverte a már amúgy is zavaros vizet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének álláspontjáról kiszivárgott álhír. Több forrás arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia és a kartell többi tagja a kibocsátás emelésén gondolkodnak, a masszív 2 milliós csökkentés után. A piac szenzitíven reagált a hírre, melynek következtében több, mint 5 dollárt zuhant az árfolyam. Az OPEC viszont nagyon gyorsan tisztázta magát, hogy ilyesfajta céljuk nincs. Így még a napi kereskedés lezárása előtt visszaszerezte a teljes veszteséget a Brent és a WTI is. Itt még az OPEC elkerülte a katasztrófát. A jelenlegi árfolyam már fényévekre van a kartell által kitűzött 90-100 dolláros intervallumtól. Nem meglepő, hogy nem tetszik nekik a helyzet. A WTI már jócskán a 80-as szint alatt tartózkodik, míg a Brent is teljes erővel halad ezen szint felé. Úgy tűnik, hogy még a kétmillió hordós termeléscsökkentés sem hozta meg a kellő árfolyamértékeket a kartell számára.

Mi okozhatja az OPEC tervének bukását?

(www.shutterstock.com)

Pénteken további két százalékkal csökkent a referenciaértékek árfolyama a kínai járványhelyzet miatt. Rosszabbodott ugyanis az ország állapota, hiszen újabb rekordmennyiégű napi fertőzöttet jelentettek be. Kína helyzete nagy befolyással van az olajpiacra, hiszen a világ legnagyobb importőre és a járvány miatt a keresleti kilátásai egyre rosszabbak. Folyamatos korlátozásokra kényszerülnek a városok. Azok után, hogy a vezetőség a zéró-covid stratégia enyhítéséről beszélt, a mostani helyzet különösen rosszul érinti a lakosokat. Ez mellett az olajpiacokon is kezd pánik kialakulni, hiszen a korlátozások és lezárások kevesebb utazást is jelentenek, a kereslet napi egymillió hordóval alacsonyabban van, mint átlagosan, jelezte az ANZ.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock