410 felett is járt az EUR/HUF kurzus.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) október közepi beavatkozása óta jellemzően inkább erősödött a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. Pénteken azonban látványosan gyengülni kezdett a forint, és ez hétfőn még intenzívebb fokozatba kapcsolt. A befektetők továbbra is bizonytalanok lehetnek az uniós megállapodás kapcsán, ez pedig árnyékot vethet a hazai pénznem megítélésére.

Bizonytalanságban

A forint erősödését az utóbbi hetekben számos tényező táplálhatta. Ezek közül kiemelkednek a jegybank lépései, amelyeket bevallottan a pénzpiaci stabilitás miatt eszközölt. Az egynapos betéti tender, a devizalikviditást nyújtó swapeszköz és az energiabeszerzéshez szükséges deviza döntő részének biztosítása visszaszerezte a befektetői bizalmat, és nagyon távol kerültek az euróval szemben is az októberi mélypontok. Emellett a nemzetközi tőzsdéken is nagyot javult a hangulat, a dollár gyengülése pedig szintén támogathatta a hazai fizetőeszköz erősödését.

Több tényező azonban továbbra is komoly nyomást jelenthet. Az infláció tovább emelkedett Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt heti adata szerint; az éves alapon 21,1 %-os pénzromlás jelentősen rombolhatja a forint piaci képét is. A tény, hogy az év végéhez közeledve még nincs megállapodás az uniós forrásokról, szintén a bizonytalanságot erősítheti. A pozitív kormányzati nyilatkozatok ellenére ugyanis a közelmúltbeli német parlamenti állásfoglalás például nem erősíti a megegyezés reményét.

Fontos hetek jönnek

Értelemszerű módon nagyon fontos tényező lehet a továbbiakra nézve az is, hogy az MNB meddig tartja fent rendkívüli intézkedéseit, Virág Barnabás alelnök korábbi szavai szerint mindaddig, amíg az ország kockázati megítélése nem javul számottevően. A ma éppen emelkedő gázárak alakulása, a gazdaságpolitikai döntések, valamint az orosz-ukrán háború állása is mind-mind olyan tényezők, amelyekre érdemes figyelemmel lennünk, ha követni akarjuk a forint árfolyamának mozgását. Kiemelkedően fontos a holnap reggel 9-kor megjelenő magyar GDP adat, az ország gazdaságáról leginkább átfogó képet mutató adat ugyanis jellemzően a piaci szereplők érdeklődésének középpontjában áll.

Holnap jön a GDP adat, a forintot is érdemes lehet figyelni (www.shutterstock.com)

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/olaf-scholz-orban-kormany-nemetorszag-fdp-csu-cdu-jogallamisag-eu.763014.html

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!