Elromlott a technikai kép is.

A tegnapi napon még a forint számottevő erősödéséről számolhattunk be. Jelentős esélyt volt rá, hogy miután 400 alá esett az EUR/HUF keresztárfolyam jegyzése, újra megpróbálkozik a magyar fizetőeszköz a 394-395-ös szint legyőzésével. Az orosz elnök ma reggeli beszédével azonban nagyot fordult a világ, erősödésbe esésbe váltott a forint.

Gyökeres fordulat

A forint tegnapig tartó erejét több tényező is magyarázta. Ezek közül a legfontosabb, hogy a piaci szereplők némileg megnyugodtak azután, hogy vasárnap az Európai Bizottság közölte: bár forrásmegvonást javasol Magyarország esetében a Bizottság, amennyiben a kormány teljesíti a tárgyalások során vállaltakat, nem történik majd forrásvesztés. Ráadásul Virág Barnabás MNB alelnök pénteki szavai szerint a jegybank célja a reálkamatok elérése, ami megerősítette a monetáris szigorítás folytatásába vetett hitet. A nemzetközi hangulat is éppen javult, a gázárak is estek – indokolt volt tehát a hazai pénznem jó teljesítménye.

Megint az orosz-ukrán háború tett be a forintnak (www.shutterstock.com)

Mindennek egy csapásra vetett véget Vlagyimir Putyin reggeli beszéde. Az orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el, valamint jelezte, hogy támogatja a jelenleg Ukrajnához tartozó szakadár államok függetlenségét. A meglehetősen erős hangvételű beszéd hatására esni kezdtek a tőzsdék, a forintot pedig különösen megtalálták az eladók a sérülékenység és a háborúhoz való földrajzi közelség miatt. Jelenleg a fenti pozitív tényezők tehát nem képesek ellensúlyozni a háború eszkalációjától való félelmet, és ennek esett áldozatul a magyar fizetőeszköz is.

Bőven 400 felett

A mai esés alaposan elrontotta a technikai képet is, az euróárfolyam ugyanis bőven 400 fölé száguldott, a kora délutáni órákban 405 forintnál is többet kellett adni egy euróért a devizapiacon. További zuhanás esetén a 410-es szint is célkeresztbe kerülhet az euróval szemben, felette pedig a júliusi történelmi mélypontokra is lesz már esély. Ha erősödésbe váltana a forint árfolyama – amihez a nemzetközi befektetői hangulat jelentős javulása lenne szükséges valószínűleg – , akkor a 400-as szint újbóli leküzdése lehetne az első lépés a pozitív trend felé.

Címlapkép forrása: Shutterstock