A jegybankok döntéseitől függhetnek a továbbiak.

Ha így megy tovább, még meglehetősen jól is sikerülhet a szeptember a magyar fizetőeszköz számára. Az EUR/HUF kurzus ugyanis 400 alá süllyedt, ezzel egyelőre legyőzte a kulcsfontosságú szintet a forint, és ezzel megnyílt az út a további erősödés előtt. Mindez számos tényezőtől függhet, beleértve a Fed eheti, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő heti döntését.

Optimizmus – merre tovább?

A forint erősödését több tényező is fűti jelenleg, melyek közül kiemelkedik az Európai Bizottság vasárnapi döntése. Bár Johannes Hans költségvetési biztos 7,5 milliárd eurós forrásmegvonást helyezett kilátásba, mindez elkerülhető, ha a magyar kormány teljesíti a tárgyalások során tett vállalásait. Ez pedig a kormányzati jelzések alapján egyértelmű, így a piacok megnyugodhattak némileg a kérdés kapcsán. Jelentős erőt kölcsönözhet Virág Barnabás MNB alelnök azon pénteki kijelentése, mely szerint a jegybank a reálkamat felé halad, azaz, hogy az irányadó ráta emelkedjen az infláció fölé.

Pozitívan értékeli a piac az EU döntését (www.shutterstock.com)

Ma kifejezetten jó hangulatban indult a kereskedés az európai tőzsdéken, ami szintén segítő kéz volt a forint számára. A továbbiakban a szokásos tényezőkön túl 2 dologra lesz érdemes figyelni. A szerdai Fed kamatdöntés számottevően hathat a forintra is a dollár mozgásán és a piaci hangulaton keresztül. Jövő héten pedig a hazai jegybank rendes kamatdöntő ülésére kerül sor, a szigorítás mértéke mellett az ahhoz fűzött kommunikáció is eldöntheti a magyar fizetőeszköz sorsát.

Jöhet a következő szint

Ha a forint újból gyengülni kezd, akkor a 400-as és a 405-ös szintek lehetnek érdekesek az euróval szemben. Amennyiben azonban folytatódik az erősödés, akkor az előzőkben látottakhoz hasonlóan most is a 394-395 közötti zónával kell, hogy megküzdjön az árfolyam, ez a szint ugyanis többször jelentett már akadályt a további szárnyalás előtt. Ehhez az kellhet, hogy a Fed megnyugtatóbb üzeneteket küldjön a piaci szereplők felé, és a dollár árfolyama se szálljon el túlságosan. Az MNB döntéshez kapcsolódóan leginkább erőteljes szigorítás és a folytatódó kamatemelés mellett hitet tevő kommunikáció gyakorolhat pozitív hatást a forint megítélésére.

Címlapkép forrása: Shutterstock