Jelentős erőt mutat péntek óta a forint.

Meglehetősen nagy irányváltások jellemzik a magyar fizetőeszköz árfolyamát az utóbbi időben. Egy hete még a 394-395-ös szinttel küzdött az euróval szemben, majd villámgyorsan ért 409 fölé az euróárfolyam. Péntek óta azonban jelentős erősödésnek lehetünk szemtanúi, aminek köszönhetően újra a lélektanilag és technikailag is fontos 400-as szint közelébe ereszkedett az EUR/HUF kurzus.

Jó hírek, csökkenő bizonytalanság

Abban, hogy a forint erősödni kezdett a múlt hét végén, jelentős szerepe volt Virág Barnabásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének a nyilatkozatának. A jegybankár ugyanis jelezte, hogy a pozitív reálkamat felé halad az MNB, azaz az irányadó kamatszint lassan magasabb lehet, mint az infláció. Utóbbi Virág szerint 2023 elején kezdhet letörni, a GDP pedig idén és jövőre is növekedhet Magyarországon, ha elkerüljük a legrosszabb forgatókönyvet, azaz az energiahelyzet miatti leállásokat. Az alelnök szavai megerősítették a monetáris szigorítás folytatását, és optimizmust sugallhattak a piac számára.

Az MNB alelnök szavai segítették a forintot (www.shutterstock.com)

Emellett az Európai Bizottság vasárnapi bejelentése is segítheti a forintot. Johannes Hans költségvetési biztos ugyan 7,5 milliárd eurós forrásmegvonást helyezett kilátásba, ha a kormány teljesíti a korábbi vállalásait, akkor elkerülhetjük a források elvesztését. A kabinet Navracsics Tibor tegnapi sajtótájékoztatója alapján igen optimista; a területfejlesztési miniszter szerint a kormány teljesíteni fogja az ígéreteket, és nem fordulhat elő, hogy nem kapja meg az ország az uniós pénzeket.

Kritikus szinthez értünk

A fentiek az ingadozó nemzetközi hangulat ellenére is jelentősen tudták erősíteni a forintot – bár ehhez a gázárak csökkenése is hozzájárulhatott, hiszen az energiaszámla csökkenésén keresztül ez pozitívan hat a hazai pénznemre. Mindenesetre újra a 400-as szint közelébe erősödött a forint az euróval szemben, ami hónapok óta kulcsszintnek számít az EUR/HUF grafikonjára nézve. További erősödés esetén a 394-395-ös támasz lehet a következő célpont. Ha azonban visszafordulna a forint, akkor hamar a 405-410 közötti zónában találhatjuk az euróárfolyamot.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/09/alakuloban-az-inflacios-fordulat