Szenvednek a magyar eszközök a negatív tényezők nyomása alatt.

Semmiképp se mondhatjuk, hogy jó napjai lennének mostanában akár a forintnak, akár a legnagyobb hazai blue chipnek, az OTP-nek. Bár eltérő tényezők is befolyásolják a két magyar eszköz árfolyamát, mégis sokszor mozog egy irányba a magyar fizetőeszköz és nagybank részvénye a tőzsdén. Most éppen az esésben osztozik a forint és az OTP árfolyama, a mögöttes okok pedig nagyon hasonlóak.

Belső és külső tényezők

A jelenleg általánosan negatív országspecifikus hangulatot több tényező is okozhatja. Az Északi Áramlattal kapcsolatos problémák miatt újból emelkedésbe kapcsolt a gázár, ami komoly makrogazdasági kockázatot hordoz magában, és növeli az ország energiaszámláját is. Ma érkezett a hír, hogy a kormány kifizetési stopot rendelt el néhány tétel (köztük a bérfizetés) kivételével október 31-ig a kiegyensúlyozott költségvetési helyzet fenntartása miatt – ha ez azonnali problémát nem is jelent, nehezítheti a gazdaság működését. Nem elhanyagolható tényező a jegybank tegnapi bejelentése sem – az, hogy az MNB leáll a kamatemelésekkel, gyengíthette a forintot még akkor is, ha más eszközökkel folytatódik a monetáris szigorítás.

Esésben az OTP, közeleg a 8000 forintos szint is

Jó pár külső tényező is okozhatja a magyar eszközök lejtmenetét, ezek közül a földrajzi közelség és az OTP közvetlen érintettsége miatt kiemelkedik az orosz-ukrán háború okozta feszültség, ami Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást bejelentő beszéde óta csak növekszik. A Fed szigorú monetáris politikája is nyomást helyez a tőzsdékre, bár ezen enyhített, hogy a Bank of England mai bejelentése szerint kötvényeket vásárol az angol jegybank a piaci helyzet helyreállítása érdekében. Erre szép emelkedésbe kezdtek a főbb részvényindexek, a magyar tőzsde és a forint azonban nem tudott osztozni túlságosan az örömben.

Egyedi és egymást erősítő szempontok

Természetesen egyedi szempontok is meghúzódnak a forint és az OTP gyengélkedése mögött. A forint árfolyamát sújthatja a dollár elmúlt napokban látott erősödése, az OTP szempontjából pedig rossz hír a kamatstop további meghosszabbítása. Összességében azonban inkább a fenti általános, országspecifikus tényezők dominálhatnak. Ráadásul a forint és az OTP árfolyamának hanyatlása egymást is serkentheti; a gyengülő deviza rosszul hathat a bankpapír megítélésére is, a részvényeladások pedig fokozhatják a forinton lévő nyomást. Fordulatot vélhetően az okozhatna, ha az előzőekben kifejtett nyomás enyhülne, és javulna a hazai eszközök általános befektetői megítélése.

https://www.reuters.com/markets/europe/bank-england-buy-long-dated-bonds-suspends-gilt-sales-2022-09-28/

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220928/kifizetesi-stopot-rendelt-el-a-kormany-csak-a-bereket-lehet-utalni-569655