A tegnapi jegybanki bejelentések, az elromló hangulat és a dollár erősödése állhat a háttérben.

Tegnap meglehetősen változatosan alakult a forint árfolyama a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése, és az utána történő jegybanki kommunikáció miatt. Végül azonban képes volt némi erősödésre a magyar fizetőeszköz; mindez azonban rövidtávúnak bizonyult, újra elromlott a hangulat a forint piacán. Ha további gyengülést tapasztalunk, akkor közel kerülhet az euróval szemben is a történelmi mélypont.

Elromlott a hangulat

A forint mostani gyengélkedését több tényező együttes fennállása fokozza. A piaci szereplők emészthetik még a jegybank tegnapi döntéseit. Bár nagy mértékben, 125 bázisponttal 13 %-ra emelte az alapkamatot az MNB, Matolcsy György sajtótájékoztatójából kiderült, hogy ezzel véget ért a kamatemelési ciklus. Egyéb eszközökkel azonban folytatódik a szigorítás, Virág Barnabás alelnök közölte, hogy jelentős likviditásszűkítés jön a bankszektorban. A piaci szereplők azonban a forintot eddig tartó tényező eltűnéseként is értékelhetik a tegnapi bejelentést.

Gyengítheti a forintot az erősödő dollár (www.shutterstock.com)

A gyengülési hullám okaként megjelölhető a dollár folyamatos erősödése is, ami miatt az amerikai devizával szemben többször is új mélypontra esett a forint. A hazai pénznemhez hasonló sérülékeny devizáknak nem tesz jót a rossz piaci légkör sem, márpedig az elmúlt időszak az esésről szólt az irányadó részvényindexek esetében. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy némi emelkedést láthatunk a gázáraknál, ami Magyarország energiaszámlájának növekedését jelenti. Valamint továbbra sem biztos még az uniós források sorsa, ami egy állandó bizonytalansági tényező lehet a magyar fizetőeszköz számára.

Fontos szintnél

A forint esése következtében 410 közelébe emelkedett az EUR/HUF kurzus. Ez a szint az elmúlt hónapokban már többször megállította a magyar fizetőeszköz hanyatlását, ha újra ez történik, akkor az esetlegesen erősödő forint a 405-ös értéket veheti célba. További gyengülés esetén viszont könnyen elérhetők a július eleji mélypontok az euróval szemben is, mindez pedig valószínűleg tovább ronthatja a forint megítélését a befektetők körében.

Címlapkép forrása: Shutterstock