A tegnap látott megugrást követően ma tovább folytatódott a gáz árfolyamának emelkedése. Az Északi Áramlat körüli incidens miatt az aggodalom egyre csak nő, sokan szabotázsra gyanakodnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Bloomberg szerint Németország is azt gyanítja, hogy az Északi Áramlat gázvezeték ellen szabotázscselekményt hajtottak végre, mindez a Nyugat és Oroszország közötti patthelyzet eszkalációját is jelentheti. A dán és a svéd földrengéskutatók is erős lökéshullámokat érzékeltek hétfőn és kedden az Északi Áramlat vezetékeinél észlelt gázszivárgások környékén, a szakértők szerint egyértelmű, hogy a lökéshullámot robbanás okozta. A Reuters szerint „vannak jelei annak, hogy szándékos károkozás történt.”

Gázszivárgás az Északi Áramlat 2 vezetéken, forrás: Reuters

Urusla von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a „lehető legerősebb” válaszlépést ígérte ma reggel, amennyiben valóban kiderül, hogy szabotázs okozza a gázszivárgásokat.

Az európai gázárak 12 százalékkal ugrottak meg miután kedden kiderült, hogy az Északi Áramlat 2 után az Északi Áramlat 1 gázvezetéken is szivárgást észleltek. Szerdán tovább folyatódott a gáz árfolyamának emelkedése, 210 euró fölött is járt a gáz jegyzése a holland árutőzsdén.

www.barchart.com

Az incidens hatással lehet az egész kontinens energiabiztonságára.

A gázszivárgás következtében valószínűleg egyik vezeték sem fog gázt szállítani Európába a tél során. A térségben fokozott a robbanásveszély, mivel a felszín tele van metánnal. Emellett hajóval azért is veszélyes megközelíteni a területet, mert a vízi járművek elveszíthetik felhajtóerejüket. Kristoffer Bottzauw, a dán energiaügynökség vezetője szerint akár egy hétig is eltarthat, amíg a gáz szivárgása megszűnik az Északi Áramlat 2 vezetékből.

Ha mindez nem lenne elég az orosz Gazprom ma délelőtt bejelentette, hogy az Ukrajnán keresztül áramló gázszállítást akár teljes mértékben leállíthatják, ami súlyos energiaválságot eredményezhetne Nyugat-Európában.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock