Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Új lakást vásárolni továbbra is az egyik légértékállóbb befektetési forma

Húsz hónap alatt a lakások több, mint 90%-át értékesítették abban a XIII. kerületi grandiózus lakóparkban, ahol az országban a legtöbb lakás épül egyszerre, egy időben. A kereslet változatlanul intenzív. Az átalakuló gazdasági folyamatok és a szűkülő újépítésű kínálat miatt előre láthatóan egyre nagyobb igény mutatkozik majd az energiahatékony, jó lokációjú lakásokra. Megfigyelhető, hogy egyre többen vásárolnak befektetési céllal, köszönhetően annak, hogy a budapesti új építésű lakások továbbra is az egyik legstabilabb befektetési formának számítanak.

A 2021. eleje óta értékesített Foka-öböl közeli Duna Terasz Grande lakópark lakásainak több, mint 90%-a gazdára talált, és továbbra is erős kereslet mutatkozik az épülő otthonok iránt. Az elmúlt időszakban észrevehetően nőtt az érdeklődés a befektetők körében, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy az ingatlanbefektetés növekvő inflációs környezetben stabil alternatívát jelent más befektetési formákhoz képest. Tóth Csaba, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője elmondta: „A Duna Terasz Grande esetében az ingatlanvásárlók érdekeit szolgálja a kedvező fizetési konstrukció is: a vevőnek szerződéskötéskor a vételár 25%-át kell kifizetni, a fennmaradó 75% csak befejezéskor esedékes. Ennek köszönhetően alacsonyabb tőkebefektetéssel rögzíthető a vételár.”

Érezhető, hogy a beköltözni vágyók elsősorban az alacsony fenntartási költségű lakásokat keresik, amelyek már középtávon is kifizetődő befektetéssé teszik a frissen épített ingatlanokat. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: „A jelenlegi gazdasági környezetben egyre több a bizonytalanság, ezért a következő hónapok nagy változásokat hoznak a lakáspiacon is. A vevők az értékálló és alacsony rezsiköltséggel rendelkező ingatlanok irányába fognak mozdulni. Az új helyzet nyertesei között lesznek a jó elhelyezkedésű és energiatakarékos új építésű ingatlanok, illetve ezek tulajdonosai.”

Az elmúlt évtizedekben a XIII. kerület a legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező szereplővé vált a budapesti lakáspiacon. „A COVID19 megváltoztatta a vásárlói preferenciákat is, azt tapasztaljuk, hogy egyre keresettebb a természetközeli lokáció, melyet a Duna Terasz Grande esetében a közeli vízparti pihenőövezet és a Népsziget biztosít, valamint a home office elterjedése miatt felértékelődött a kültér (erkély, terasz, kert, tetőkert) szerepe is. Ezenfelül, az energiaárak globális emelkedése növelte az igényt a fenntartható és energiatakarékos megoldások iránt, amelyeknek az épülő lakásaink maradéktalanul megfelelnek” – foglalta össze Tóth Csaba.

Az elmúlt években az új lakások építésével elérhető hozam több beruházót is arra ösztönzött, hogy beszálljon az újlakáspiacra, ugyanakkor a jövőben várható szűkülő kínálat az új lakást keresők számára kihívást jelenthet. A meglévő újlakás-kínálatot a kereslet viszonylag gyorsan felszívhatja a piacról, a Duna Terasz Grande példája is ezt a tendenciát erősíti, a lakóparkban már csupán 50 eladó lakás maradt.

Borítókép: Shutterstock, illusztráció