Egyre többen gyanakodnak arra, hogy az Északi Áramlat vezeték mellett kedden észlelt lökéshullámot és gázszivárgást szándékos robbantás okozta.

A Bloomberg beszámolója szerint Németország azt gyanítja, hogy az Északi Áramlat gázvezeték ellen szabotázscselekményt hajtottak végre, mindez a Nyugat és Oroszország közötti patthelyzet eszkalációját is jelentheti.

Egy német biztonsági tisztviselő szerint a bizonyítékok inkább erőszakos cselekményre utalnak, mintsem technikai problémára. A dán és a svéd földrengéskutatók is erős lökéshullámokat érzékeltek hétfőn az Északi Áramlat vezetékeinél észlelt gázszivárgások környékén, a szakértők szerint egyértelmű, hogy a lökéshullámot robbanás okozta. Az európai gázárak 12 százalékkal emelkedtek meg az incidenst követően.

Az eset kapcsán továbbra is sok a kérdőjel. Amennyiben valóban szabotázs történt volna, még akkor sem tisztázott, hogy ki állhat mögötte. A Spiegel szerint a CIA már a nyáron jelezte a német kormánynak, hogy az oroszok gázvezeték robbantásra készülnek a Balti-tengeren. A német kormány nem kommentálta az eseményeket, egyértelmű bizonyítékok nélkül senki sem akarja kijelenteni, hogy ki állhat a szabotázs hátterében. A Reuters szerint „vannak jelei annak, hogy szándékos károkozás történt.”

Ezzel egyidejűleg Oroszország szerint is elképzelhető, hogy szabotázs történt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „nagyon aggasztó hírnek” nevezte a történteket. Az incidens hatással lehet az egész kontinens energiabiztonságára.

A gázszivárgás következtében valószínűleg egyik vezeték sem fog gázt szállítani Európába a tél során. A térségben fokozott a robbanásveszély, mivel a felszín tele van metánnal. Emellett hajóval azért is veszélyes megközelíteni a területet, mert a vízi járművek elveszíthetik felhajtóerejüket. Kristoffer Bottzauw, a dán energiaügynökség vezetője szerint akár egy hétig is eltarthat, amíg a gáz szivárgása megszűnik az Északi Áramlat 2 vezetékből.

Az elkövetkező napokban remélhetőleg tisztább képet kaphatunk arról, hogy mi is történt valójában.

Borítókép: Gázszivárgás az Északi Áramlat 2 vezetéken, forrás: Reuters

Forrás: Bloomberg, Reuters, Spiegel