Izgalmasnak ígérkezik a hét az OTP piacán, csütörtökön közli ugyanis féléves számait a nagybank.

Bár kevesebb, mint két héttel ezelőtt még új 5 éves mélypontra esett az OTP árfolyama, a legnagyobb hazai blue chip grafikonján azóta jelentős fordulatot láthatunk. Szinte minden nap képes volt emelkedni a bankpapír értéke, jó néhány hete nem láthattunk ilyen optimizmust a piaci szereplőktől az OTP részvényeivel kapcsolatban. A továbbiakról a csütörtöki gyorsjelentés számai, és persze előtte az azt övező várakozások szabhatják meg az irányt.

Fordulat a hangulatban

Az OTP gyors visszapattanásához és emelkedéséhez több belső és külső tényező vezetett. A nemzetközi tőkepiaci hangulatban is jelentős javulást láthattunk, a magyar nagybank részvényeinek árfolyama pedig gyakran követi a kinti irányadó tőzsdék mozgását. Emellett az országspecifikus tényezőkben bekövetkező némi pozitív változás is segíthetett, a kormány kiigazító intézkedései alapján nagyobb lehet a befektetők bizalma abban, hogy hamarosan véget ér a nagyon magas költségvetési hiány időszaka. A piac ráadásul reménykedhet abban is, hogy megállapodás születik a Magyarország számára kritikus uniós forrásokról is a közeljövőben.

Jól teljesített előző héten az OTP a magyar tőzsdén (www.shutterstock.com)

Másrészt vállalatspecifikus szempontok is segítették az OTP menetelését. Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának a biztató szavai – mely szerint lesz 20 ezer is az OTP és tartsanak ki a kisbefektetők –  segíthették a vevőket. A csütörtöki gyorsjelentéssel kapcsolatos eddigi várakozás is fűthette az árfolyamot, lévén több, a régióban tevékenykedő nagybank is kiemelkedő profitról számolt be az utóbbi hetekben.

Kulcsfontosságú jelentés

Minden gyorsjelentés kiemelt figyelmet kap az érintett szereplők részéről, hiszen ekkor kapunk képet az adott vállalat teljesítményéről. A mostani OTP gyorsjelentés azonban az átlagosnál is fontosabb, hiszen a banki különadó, a kamatstop, az orosz-ukrán háború hatásai mind kiolvashatók lesznek a számokból. Ez pedig végeredménytől függően okozhat nagy emelkedést és nagy esést is az OTP részvényeinek piacán, hiszen új értékeltségi alapot kapunk a bankra vonatkozóan. Természetesen nem egyetlen nap vagy óra alapján lesz érdemes megítélni a gyorsjelentést. Ha innentől egy tartós trend indul el bármelyik irányba, akkor abból fogjuk igazán tudni a piac ítéletét a számok felett.