2024 július 14

Vasárnapi tükör 2022 január 30. – Minden nagyon szép és jó …

Az összforgalom 67,755 milliárd forintra nőtt, míg az előző héten 56,395 milliárd forintot tett ki. A vezető részvények vegyesen teljesítettek. A BÉT gyengén kezdte a hetet, a BUX 1,62 százalékot esett hétfőn, bár a nyugati részvényindexek ennél is nagyobbat. A keddi zárásra már csak 0,37 százalékos volt a magyar részvényindex csökkenése, majd szerdán és csütörtökön 1,61, illetve 1,75 százalékos emelkedés következett. A tőzsdei mozgásokat az Equilor Befektetési Zrt. szerint jórészt a nemzetközi hangulat határozta meg, amely a hét első felében javult, de a hét közepére kedvezőtlenre fordult az Egyesült Államokban várható monetáris szigorítások miatt. Hozzátették, hogy a BUX árfolyamát az ukrán-orosz konfliktus szintén befolyásolja, az OTP és a Richter ugyanis a kelet-európai piacokon is érdekelt. Ha elhúzódik a háborúval fenyegető helyzet, a tőzsdei bizonytalanság hosszabb távon fennmaradhat, és az árfolyamok alakulását nehéz lesz megjósolni – közölte a távirati iroda.

A BUX a hét utolsó napját enyhe csökkenéssel zárta, a nyugati részvényindexek közben sokkal nagyobbat estek. Az elemzők szerint a BÉT azért teljesíthetett jobban, mert a legnagyobb forgalmú kibocsátót, az OTP-t megmentette a gyengüléstől az osztrák Erstétől érkezett céláremelés. A Mollal kapcsolatban megemlítették, hogy az Oman Oil kiszállt a magyar olajtársaságból. Az Oman Oil a Mol két Különleges Munkavállalói Részvényesi Program (KMRP) Szervezete részére értékesítette a részvényeit, így a Molban lévő szavazati jogainak aránya 7,14 százalékról nullára csökkent.

Az OTP heti szinten a legjelentősebb erősödést érte el a vezető részvények között. Árfolyama 3,93 százalékkal 17 980 forintra nőtt, forgalma elérte a 44,36 milliárd forintot.

A Mol 2728 forintig jutott, az előző pénteki zárást 1,64 százalékkal haladta meg, a heti forgalma több mint 11,4 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 421 forinton fejezte be a hetet, 0,24 százalékkal gyengült, 637,59 millió forintos forgalom mellett.

A Richter 8255 forintra gyengült, a csökkenés mértéke 2,42 százalékos volt, forgalma egy hét alatt 9,13 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4172,22 pontra esett, a változás 2,36 százalék.