2023 november 29

Masterplast – Javulásra számítanak a befektetők

a A harmadik negyedév is veszteséget hozott az építőipari szigetelőanyagokat gyártó Masterplast számára. A piac visszaesése mélyült, az árbevétel 30 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képes.  A negyedik negyedévre már javulást várnak – közölte a vállalat.

A közlemény szerint a legnagyobb, 45 százalékos visszaesés Magyarországon tapasztalható. A külföldi piacok ennél jobban teljesítenek, bár ott is általános szűkülő trend a jellemző. A vállalat a gyártás és az alapanyag készletszintjének optimalizálására, a hatékonyabb energia-gazdálkodásra és költségcsökkentésre fókuszált.

Masterplast – alkalmazkodási folyamat

Kiemelték: az a kalmazkodási folyamat a harmadik negyedév végére befejeződött, de az idei évre tervezett eredménycélokat várhatóan nem fogják elérni. Az eredményeket részletezve azt közölték: a harmadik negyedévben 439 ezer euró kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) veszteséget számolt el a társaság -1,1 százalékos EBITDA hányad mellett.

Kumuláltan az EBITDA eredmény mutató 2,9 millió euró veszteségre romlott, -2,6 százalékos EBITDA hányad mellett. A cég számára kedvező árfolyammozgások javították az eredményt, így a társaság harmadik negyedéves adózási utáni vesztesége 598 ezer euró volt, a Masterplast kumulált adózás utáni vesztesége három negyedév után mintegy 9,9 millió euró. A vállalat vezetése az eredményrontó hatások mérséklődésére számít az utolsó negyedévben és az operatív működésben már pozitív eredményt vár. Hangsúlyozták: a Masterplast beruházásai a tervek szerint haladtak – ismertette a távirati iroda.

Szabadka és Olaszország

Az idei évben megvalósult fejlesztések közül az új szabadkai és olaszországi hőszigetelőanyag gyárakban a próbagyártások zajlanak. A vállalat Németországban átadta a 3 millió euróból megvalósult logisztikai csarnok fejlesztési beruházását, amely a német piac hatékonyabb elérését és a piaci pozíciószerzést támogatja. A társaság célja, hogy folytassa az intenzív beruházási stratégia megvalósítását, különösen a kőzet- és üveggyapot gyártási projektek terén – írták a közleményben.

A Masterplast Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, a papír árfolyama szerdán 2690 forinton zárt, egy éven belül 2250 és 4440 forint között változott.