2024 február 29

Gyarapította árbevételét az AutoWallis

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket – tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat. A gépjármű kereskedelemmel foglalkozó vállalat árbevétele a január és szeptember között időszakban éves összevetésben 36 százalékkal, 282,9 milliárd forintra nőtt. A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 35, míg a kiskereskedelmi üzletágé 37 százalékkal emelkedett a bázis időszakhoz képest. A bevételek 58 százaléka származott a külföldi piacokról, ahol az új személyautó értékesítés 13 százalékkal nőtt, míg Magyarországon 3,2 százalékkal zsugorodott. A nagykereskedelmi üzletágban a társaság 64 százalékkal több, összesen 27 466 darab gépjárművet értékesített. A tavaly végrehajtott Renault Hungária felvásárlás 7367-el növelte az eladásokat – közölte a távirati iroda.

A kiskereskedelmi üzletág értékesítése az év első kilenc hónapjában 7459 darabra emelkedett, az előző év azonos időszakában mért 7131 darabról. A csoport nettó nyeresége 34 százalékkal 10,223 milliárd forintra míg EBITDA-ja 38 százalékkal 17,489 milliárd forintra emelkedett – tájékoztattak. A teljes átfogó eredmény 10,085 milliárd forintot ért el az előző év azonos időszaki 8,494 milliárd forint után. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forintról 22,6 forintra ugrott. Ezzel meghaladta a tavalyi egész évi 19,3 forintos szintet. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közleményben úgy nyilatkozott, hogy a társaság már 2023 végén elérheti a stratégiájában 2025-re kitűzött fontosabb értékesítési és gazdálkodási tervszámokat, így a jövő év első felében felfelé módosíthatják azokat. A befektetőknek szóló tájékoztató szerint a vizsgált időszakban a szolgáltatási területen hajtottak végre akvizíciókat.

A Nelson Flottalízing Kft. év eleji, majd a Wallis Autómegosztó Zrt. augusztusi akvizíciójának köszönhetően a mobilitási szolgáltatások gépjármű flottamérete négy és félszeresére emelkedett. Januárban a JóAutók.hu és az Autó-Licit.hu portált működtető Net Mobilitás Zrt. 100 százalékos részesedését vásárolták meg. A csoport átlagos létszáma a harmadik negyedévben 121-el 954 főre nőtt. Szeptemberben márkakereskedői szerződést kötöttek a kínai elektromos autógyártó, a BYD európai leányvállalatával és októberben együttműködési megállapodást írtak alá SAIC Motor CEE-vel. Ezzel a magyar társaság lesz az MG márka alkatrészkereskedelmi szolgáltatója 13 országban.

Értékesítési régiók

A cég a közép- és kelet-európai régió 16 országában – Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Görögország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Magyarország – gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. Az AutoWallis részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik. A cég papírjai szerdán 112,5 forinton zártak, az elmúlt egy évben 87 és 124,5 forint között változott az árfolyamuk.