2024 február 29

Számottevően nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2338 millió forint volt az idei első három negyedévben, ami 252 százalékkal magasabb a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szerinti eredményhez képest – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A CIG Pannónia felhívta a figyelmet, hogy a jelentés a jogszabályi kötelezettségnek megfelelően az IFRS 17 standardok szerint készült el. A csoport az új számviteli módszertant a 2023. január 1-jével kezdődő üzleti évre alkalmazza először. A társaság kiemelte: az adózott eredmény annak ellenére érte el ezt a mértéket, hogy az IFRS 17 áttérés miatti tőkenövekedés következtében egyszeri, 475 millió forintos társasági adófizetési kötelezettsége keletkezett. A 2022. július 1-től bevezetett extraprofit adónak 502 millió forintos hatása volt. A díjbevétel növekedés motorjai továbbra is a hitelfedezeti (3,8 milliárd forint növekedés) és a vállalati vagyonbiztosítási (1,7 milliárd forint növekedés) szolgáltatásaik voltak. Közölték: 2023 harmadik negyedévében is folytatódott díjbevételek dinamikus növekedése. A mértéke 42 százalék volt, így az ebben az évben már harmadszor haladja meg a 10 milliárd forintot. A jelentés szerint a biztosító tőkehelyzete stabil, tőkemegfelelési mutatója 215 százalék – ismertette a távrati iroda.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír 278 forinton zárt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 220 forint, a legmagasabb 340 forint volt.