2023 december 10

Árverésre bocsátja a Rába Nyrt. egyik győri ingatlanát

A Rába Járműipari Holding Nyrt. rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a járműgyártó vállalat árverés útján értékesítse a győri Városrétként ismert területe egy részét.

Ezt közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A közgyűlési határozat szerint a vállalat négyzetméterenként nettó 37 435 forintért. De minimum nettó 4 milliárd 87 millió forint kikiáltási áron értékesíti az ingatlant. Az MNV Zrt. által működtetett Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül, és a legmagasabb vételárat felajánló árverezővel köti meg az adásvételi szerződést. Az október 19-én a BÉT oldalán közzétett közgyűlési előterjesztés szerint a terület mintegy 109 170 négyzetméter nagyságú. Az értékesítendő rész nem közművesített, részben betonozott, a felszín feletti korábbi épületeket padlószintig lebontották.

Értékesítési célú ingatlan

A területen ugyanakkor egy csapadékvíz-átemelő műtárgy és több épület alagsora található. Ezt az ingatlant a Rába az értékesítési célú ingatlanok között tartja nyilván. A csoport működéséhez nem szükséges, jelenlegi funkciója nem tartozik a fő tevékenységei közé. Az előterjesztés szerint a sikeres tranzakció további eredmény- és készpénz többletet biztosít a vállalat számára. A Rába Modernizációs Program 2025 elnevezésű programhoz. A rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról is, hogy felújítják az 1969-ben épült, 67 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot. Az előterjesztés szerint a gyártócsarnok stratégiai jelentőségű a Rába Futómű Kft. működésében. A fejlesztés részeként megszüntetik az üzemelést zavaró problémákat. Például beázásokat, korszerűsítik a gépészeti, villamos és energetikai rendszert – ismertette a távirati iroda.

A fejlesztést több lépcsőben kívánja megvalósítani a Rába a következő években. A társaság előzetes becslései szerint a felújítás teljes költségvetése meghaladja a 6 milliárd forintot. A felújítás finanszírozásához támogatást tervez igénybe venni a Rába. A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja. A futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág. A Rába Járműipari Holding Nyrt. az idei év első fél évében 40 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el. Az elmúlt húsz év legmagasabb féléves árbevétele volt.

Adózott eredmény

A csoport adózott eredménye az idei első fél évben 2,4 milliárd forint nyereség volt. A Rába Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A részvény szerdán 1535 forinton zárt, az elmúlt egy évben maximuma 1575 forint, minimuma 1105 forint volt.