2023 december 07

A Graphisoft Park jelentősen növelte eredményét

A Graphisoft Park SE 2023. első három negyedévi 5,57 millió euró pro forma nettó eredménye jelentősen, 1,3 millió euróval, azaz mintegy 29 százalékkal meghaladja az előző év hasonló időszakának eredményét.

Ezt közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett harmadik negyedévi üzleti jelentésében.

A tájékoztatás szerint az ingatlan bérbeadásból származó árbevételük az első három negyedévében 12,6 millió euró volt a bázisidőszak 11,5 millió eurójával szemben. A jelentésben kiemelték: a kedvező eredmény egyrészt a bérleti díjak euróövezeti inflációt követő indexálásának, valamint a bérbeadott ingatlanok magas, budapesti átlagot meghaladó, 97 százalékos kihasználtságának köszönhető. Jelentős eredménynövelő hatása volt a jelenlegi kamatkörnyezetben a szabad pénzeszközökön realizált kamatbevételeknek is. A kilenc havi kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 490 ezer euróval nőtt. Mintegy 5 százalékkal, az adózott eredmény pedig 1,3 millió euróval, 29 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszaki adatot.

A társaság adózott eredménye 7,5 millió euró volt az előző év hasonló időszakának 6,9 millió eurós eredménye után. A cég vezetése 2023-ban – az év hátralevő részében a bérbeadott terület változásával már nem számolva – 16,9 millió euró árbevételt vár. A bérleti díjak esedékes indexálásának mértéke az ideinél alacsonyabb lesz. Így jövőre 16,6 millió euró bérletidíj-bevétellel számolnak, amely 300 ezer euróval, azaz 2 százalékkal alacsonyabb lehet az előző évinél.

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A társaság részvénye csütörtökön 8,4 eurón zárt, az elmúlt egy évben 7,56 euró minimumot és 9,84 euró maximumot ért el.