2024 július 19

Fenntarthatósági szervezetet hozott létre a Mol

A fenntartható energiamegoldások fejlesztése érdekében „Low Carbon and New Energies” szervezetet hozott létre a Mol csoport a kutatás-termelés üzletágon belül.

Az új, zágrábi székhelyű szervezet tovább erősíti a vállalatot az alacsony szén-dioxid-kibocsátású iparági megoldások keresésében – tájékoztatott a távirati iroda. A közlemény szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a megújuló energiával kapcsolatos úttörő kezdeményezésekre összpontosítva az új szervezet feladata a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások kezelése és új üzleti folyamatok elindítása.

Csoportszintű energiaportfólió

A szervezet olyan kezdeményezések élére áll, amelyek célja a csoportszintű energiaportfólió diverzifikálása, a szén-dioxid- és metánkibocsátás csökkentése és a környezeti hatások minimalizálása. A Low Carbon and New Energies alá tartozó kulcsfontosságú területek a geotermikus energiatermelés, a lítiumtermelés kísérleti projekt, a szén-dioxid-leválasztás- és tárolás (CCS), valamint a metánkibocsátás csökkentése.

A közleményben Marton Zsombor, a kutatás-termelés üzletág csoportszintű ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a hagyományos üzletágakban szerzett szaktudásra és a felszín alatti munkálatok terén szerzett szakértelemre építve járulnak hozzá a Mol csoport nemrégiben aktualizált stratégiájában meghatározott dekarbonizációs célok megvalósításához. A Mol csoport nemzetközi, integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, több mint 30 országban van jelen, összesen 24 ezer munkavállalót foglalkoztat. Három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2400 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. Jelenleg 8 országban folytat termelési tevékenységet és 9 országban van kutatási eszköze.

Prémium kategóriában

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2908 forinton zárt kedden. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3190, a legalacsonyabb 2632 forint volt.