Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Vasárnapi Tükör november 26. – Lefelé csúszott a tőzsde

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a budapesti tőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX 56 091,37 ponton zárt pénteken, 919,38 ponttal, 1,61 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 34,75 milliárd forint volt az előző heti 35,45 milliárd forint után, a vezető részvények gyengültek. Az Equilor Befektetési Zrt. heti kommentárja szerint gyengén szerepeltek a magyarországi vezető részvények az elmúlt héten. Különösen a Mol és a Richter árfolyama csökkent, de az OTP és a Magyar Telekom is negatív korrekciós szakaszban van. Jelezték, hogy céláremelések érkeztek az OTP Bankra. A bank 17 936 forintról 20 387 forintra, az Autonomous Research 17 846 forintról 20 500 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó célárfolyamát. Az ajánlás változatlanul vétel, illetve felülteljesítés. A héten történt események közül kiemelték, hogy kedden a várakozásoknak megfelelően újabb 75 bázispontos kamatvágásról döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A jegybank üzenete nem változott. A globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol. A tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat. Az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. És a következő hónapokban ezek alapján dönt a monetáris kondíciók további módosításáról. Ezt írta a monetáris tanács a döntést követően kiadott közleményben. Az Equilor összefoglalójában arra is kitért, hogy az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított RRF programját, amely kiegészült egy 4,6 milliárd eurós RePowerEU fejezettel, amelynek célja az olcsóbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátás biztosítása.

Az újjáépítési terv értéke így 10,4 milliárd euró, amelyből 6,5 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd eurót pedig hitelként biztosítanak. Az Európai Tanácsnak 4 hét áll rendelkezésére, hogy a 0,9 milliárd eurós előfinanszírozást jóváhagyja Magyarország számára. A további, rendszeres kifizetéseket a 27 szuper mérföldkő elérésének függvényében fogják teljesíteni – ismertette a távirati iroda.

A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben, 2,92 százalékkal a Mol árfolyama csökkent. A papír 2730 forinton zárt pénteken, 8,05 milliárd forintos heti forgalom mellett.

Részvény árfolyamok a tőzsdén

A Richter árfolyama 2,12 százalékkal esett. A részvény 8545 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 4,94 milliárd forint volt.

Az OTP 0,79 százalékkal gyengült a héten. Pénteken 13 770 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 12,63 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom jegyzése 0,16 százalékkal mérséklődött. A részvény a héten 1,05 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 607 forinton zárt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5057,69 ponton zárt a héten. 0,63 ponttal, 0,01 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.