Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

DAX – lefordult az index, merre tovább?

Egy héttel ezelőtt még történelmi csúcsra száguldott a német tőzsdeindex, a DAX. Azóta viszont nagyot fordult a piaci széljárás, és 16000 pont alá esett az irányadónak nevezhető európai részvényindex. A héten érkezik az amerikai inflációs adat, de a technikai elemzés szempontjait is érdemes lehet figyelni.

Komoly fordulat

A hét eleji pozitivitás után hamar elromlott a piaci hangulat. Már kedden is mínuszokat mutattak a tőzsdék, azonban az igazi esés ezután kezdődött. Kedden a piacok zárása után közölte ugyanis döntését a Fitch Ratings hitelminősítő, mely szerint nagyon rég látott módon leminősítette az Egyesült Államok államadósságának besorolását. Természetesen így is bőven befektetésre ajánlott az USA a hitelminősítő szerint. Ugyanakkor mégis figyelmeztető jelnek vehették a piacok a Fitch meglepő lépését. Mindenképp érdemes lesz a következő napokban megfigyelni, hogy folytatódik-e az általánosnak nevezhető esés a piacokon. Ezt befolyásolhatja akár a csütörtöki amerikai inflációs adat is. A jegybanki politikára gyakorolt hatása miatt ugyanis az inflációs adat mindig kiemelt jelentőséggel bírhat.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai elemzése szerint hosszú idő után látni erősebb fordulatot a görbén. Már több, mint egy hónapja is volt egy próba megtörni a trendet, de ez a mostani már sokkal erősebbnek tűnik a lefele hagyott rés miatt (16140-16240)-írják. Az elemzők szerint a 14375 körüli szintnél található egy olyan támasz, amely erősnek bizonyulhat. A piros vastag vonalat lehet érdemes követni, amíg a görbe a vonal alatt van, addig a vételi oldalra állni nem tűnik jó ötletnek szerintük. Ellenállásnak a 16250, a 16785, valamint a 17500 lettek megjelölve, míg az OTP elemzése szerint támasz a 14375, valamint a 13750 lehet a DAX index esetében.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!