2024 július 21

DAX – csúcson a jó hírek után, mi jön most?

Új történelmi csúcsra száguldott a talán legfontosabbnak nevezhető európai részvényindex, a DAX. Az idei év egyelőre nagyon jól alakul tehát a német tőzsde számára. A nagy jegybankok ugyan folytatták szigorításaikat az előző héten, a jó makrogazdasági adatok és az infláció gyors eltűnésébe vetett hit optimizmust adhatott a befektetőknek.

Jó hírek hátán

A részvényindexeket alapvetően befolyásolják a makrogazdasági adatok alakulása. Különösen igaz ez a mostani, magas inflációval jellemezhető gazdasági környezetben, amikor a piaci szereplők árgus szemekkel nézik a pénzromlást leküzdeni kívánó nagy jegybankok monetáris politikájának irányait. A Fed és az Európai Központi Bank (EKB) is kamatdöntést tartott múlt héten, mindkét központi bank a vártnak megfelelően emelte az irányadó rátát.

A sajtótájékoztatók után azonban emelkedésbe kapcsoltak az indexek, és így a DAX is. Úgy látszik, hogy a piac egyre inkább a szigorítások utáni életre készülnek, a pozitív reálgazdasági adatok pedig tovább hajthatták az optimizmust. Ebben a környezetben tudott új történelmi csúcsra emelkedni a DAX, melynek következtében 16530 körül is járt ma a részvényindex.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai elemzése a DAX grafikonjára is kiterjedt. Az elemzés szerint több, mint két héttel ezelőtt vételi jelzéseket adott a görbe. Egy rést is hagyott felfele a DAX, ez is erősíthette szerintük a long oldalt. Hamarosan, ha újra túlvett lenne, akkor jöhetne megállás. A következő eladási jelzés a vastag zöld trendvonal alá kerüléssel keletkezhetne az OTP elemzése alapján. Ellenállásnak a 16875 és a 17500 lettek megjelölve, míg támasz a 15625, a 15000, a 14375 és a 13750 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!