2024 június 16

Leminősítették Amerikát, itt a pánik – mit jelent ez ránk nézve?

Ahogyan azt mi is megírtuk, váratlan esemény rázta meg a piacokat tegnap este. A Fitch Ratings hitelminősítő ugyanis leminősítette az Egyesült Államokat, ilyenre több, mint egy évtizede nem volt példa. A hitelminősítő szerint romlani fognak az államháztartási mutatók az USA-ban, és az adósságplafon megoldásának menetét is kifogásolták. Az európai tőzsdék nagy eséssel reagáltak, és az amerikai határidős indexek is igen csúnyán festenek.

Meglepetés – nem a jó fajtából

Alapvetően megszokott, hogy az országok államadósságának besorolását a három nagy hitelminősítő időnként felülvizsgálja és módosítja. Leminősítették például Magyarországot is az idén, de több régiós ország is hasonlóképpen járt. Az Egyesült Államok azonban a világ legerősebb gazdasága, pénzügyi stabilitásához nem igazán szokott kétség férni. Ez most sincs így, azonban így is rendkívüli eseménynek mondható a Fitch Ratings tegnapi lépése.

Az AAA fokozatról AA+ fokozatra történő leminősítés természetesen továbbra is azt jelenti, hogy befektetésre ajánlják az USA-t, de figyelmeztetésként mindenképpen érdemes lehet komolyan venni a Fitch döntését. Érdekes módon egyébként a Fitch kiemelte, hogy a kormányzás színvonala is folyamatosan romlott az elmúlt 20 évben – a politikai kockázatokat is figyelembe vette tehát a hitelminősítő. Janet Yellen, az USA pénzügyminisztere ugyanakkor jelezte, hogy nem ért egyet az intézmény döntésével. Önkényesnek, és elavult adatokon alapulónak nevezte a döntést a korábbi Fed elnök.

Esés

Nem meglepő módon a piacok nem reagáltak túl jól a hírre a mai napon. Az irányadó német tőzsdeindex, a DAX árfolyama réssel nyitott lefelé, majd pedig folytatta esését. Az amerikai határidős indexeknél sem sokkal szebb a kép, a jelenlegi árfolyamok alapján csúnya eséssel kezdődhet majd a kereskedés az USA-ban is. A magyar tőzsdén is mínuszokat láthatunk, bár a helyzethez képest minimális csak az elmozdulás. Kérdés, hogy meddig tart a piaci pánik, illetve, hogy mennyire lesz tartós hatása a piaci szereplők körében a Fitch döntésének.

Címlapkép forrása: Shutterstock