2024 április 22

Nehéz így dönteni

Amikor valaki például egyetemre készül, számos dolgot mérlegel – mi iránt érdeklődik, mivel akar foglalkozni, milyen a hallgatói elégedettség az adott egyetemen, olyan városban van-e ahol szívesen tanulna. Talán a felsőoktatási rangsort is meg kell nézni, illetve persze érdemes érdeklődni az adott szakról alkotott véleményekről, tanárokról. Ezek mind nagyon fontos, és mérlegelendő szempontok, azonban sajnos még így is elképesztően kevés rendelkezésre álló információnk van egy ilyen, vagy bármilyen másmilyen döntés előtt. Ha X egyetemre megyünk, akkor valószínűleg ott megismerünk olyan embereket, akik örökké hatást gyakorolnak ránk, olyan lehetőségek jönnek szembe, amelyek mindent meghatározhatnak.

Hasonló ez ahhoz, amikor eldöntjük, hogy melyik munkahelyre megyünk dolgozni – jóval messzebbre nyúló következményei vannak, hiszen életünk szereleme várhat ránk az egyik, és a világ leggonoszabb embere a másik helyen.

Kovács Kristóf

A sors kiszámíthatatlan, a dolgok egymásra hatása miatt pedig kifürkészhetetlen mátrix az élet; mint emberi halandók, kénytelenek vagyunk így néhány földhöz ragadt tényező alapján meghozni az egész életünket eldöntő döntéseket.

Címlapkép forrása: Shutterstock