2024 július 15

Folyamatos fogadalom, hogy másnap is legyen mire inni

Ma Szilveszter napja van, egy egészen különleges napja az évnek – az utolsó. Lényegében ünnep, de valójában senkit és semmit nem ünneplünk, csak azt, hogy vége van egy újabb esztendőnek. Amikor koccintunk éjfélkor, leginkább a jövő év jó reményeire gondolunk, és arra, hogy mik történtek velünk a már múltnak számító óesztendőben. Örömre és szomorúságra is szinte mindig van ok, ha visszatekintünk az elmúlt évre.

Tavaly ilyenkor sorra születtek az arról szóló cikkek, hogy bizony nem egyszerű éven vagyunk túl. Kitört a koronavírus járvány, és 2019 végén aligha hihettük, hogy ilyen (negatív értelemben) elképesztő lesz 2020. Persze felmerült sokakban, hogy ez egy rossz év volt, és amint átfordul az óra 2021-be, máris minden jobb lesz és megváltozik. Aztán természetesen nem így történt, hiszen a vírusnak nem szóltak, hogy új év jön és el kell tűnni, és a korlátozásokból is jó adag jutott még erre az évre.

Hasonló a helyzet az újévi fogadalmakkal is; elhatározzuk, hogy január 1-től járunk edzőterembe, fogyókúrázunk, kedvesebbek leszünk a munkatársainkkal, vagy idén tényleg, de tényleg, de tényleg nem vállalunk túl nagy kockázatot a tőzsdén. A probléma csak az, hogy januárban váltják ki a legtöbb kondibérletet, februárban ez a szám már drasztikusan visszaesik – nem igazán sikerül tartani a hirtelen elhatározást.

Lassabb építkezés is lehet nagy változások alapja (www.shutterstock.com)

Új év után ugyanis másnap is felkel a nap, és meglepően hasonlóan megy tovább minden, attól, hogy lapoztunk a naptárban, ahogy a koronavírus és a kondiba járás esete is megmutatja. Érdemesebb lehet inkább folyamatokban, folyamatos fejlődésben gondolkozni; belátni, hogy eddig heti 0 sportnapból nem lesz rögtön négy, de szép eredmény, ha januárban heti egy lesz. Aztán egy kicsit több. Nem sikerül majd rögtön a fizetésünk 20 %-át megtakarítani, ha eddig nem tettük, de sikerülhet 5 %-ot – és  máris kicsit beljebb vagyunk. Igazán nagy változások ritkán történnek egyik napról a másikra, még ha néha így is tűnik. Jobb lehet fogadalmat tenni tehát kis lépésekben, folyamatos fejlődésben bízva – hogy ne csak szilveszterkor, de másnap is legyen mire koccintani.