2024 április 22

Enyém ez a hely!

Érdemes moziba járni, nemcsak a számtalan előnye és élvezeti értéke miatt, hanem azért is, mert egy-egy jelenet vagy szöveg jobban megmarad az emberben, mintha otthon a TV előtt ülve, csak félig odafigyelve nézne meg egy filmet. Egy nem olyan régen látott, egyébként magyar filmben zajlott le egy olyan jelenet, amikor egy fiatal, jól szituált férfi tanácsot kér, hogy mégis hogyan lehet beosonni valahova, ahova egyébként nem vagyunk hivatalosak.

Az egyik „tanácsadó” kioktatja arról, hogy hogyan lehet a zárakat feltörni, hogyan lehet ügyesen, másokat kicselezve beosonni valahova úgy, hogy ne vegyék észre. A másik viszont azt javasolja, hogy menjen be úgy, mintha ő lenne otthon, és kiáltsa el magát, hogy „Enyém ez a hely!”.

A mozi közönsége inkább felnevetett a fenti részleten, viszont azért igen mély tanulságot hordoz magában. Ha hiszünk, bízunk magunkban, és erősek vagyunk, akkor a világ is ahhoz fog hasonulni, és nem feltétlen mindig nekünk kell a világhoz. Ha pedig a saját életünkben el tudjuk magunkat kiáltani, hogy „enyém ez a hely”, akkor már nem kevés, amit elértünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock